Pericolele ascunse ale cofeinei: dependenta si oboseala

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
7 Dec 2011
Pericolele ascunse ale cofeinei: dependenta si oboseala

Cei mai multi bautori de cafea probabil nu realizeaza, dar licoarea minunata care ii ajuta sa se puna pe picioare dimineata trimite corpul intr-un carusel de stari extreme, ce oscileaza intre energie maxima si epuizare. La cateva ore dupa ce este bauta, nivelul artificial de energie scade si bem o alta cafea sau mananca ceva dulce pentru a fi din nou alerti, avand astfel fluctuatii de energie si oboseala.

Atunci cand consumam cafeina, ea incepe sa isi faca efectul initiind o activitate intensa in creier, acest lucru ducand si la secretia de adrenalina. Acest hormon este la baza comportamentului de tipul „fugi sau lupta” ce le permitea stramosilor nostri sa supravietuiasca intr-un mediu plin de predatori. Prin faptul ca stimuleaza glandele suprarenale sa produca adrenalina, cafeaua iti pune corpul in aceasta stare de alerta care este destul de inutila atunci cand pur si simplu stai la birou. Cand plusul acesta de energie dispare mai tarziu, te simti irascibil, obosit si poti avea dureri de cap.

In acest punct, probabil te gandesti ca o cafea te va pune iar in miscare si mai tarziu poate inca una. Daca iti mentii insa corpul in mod constant intr-o stare de alerta, pe termen lung consecintele nu pot fi foarte pozitive.

Dupa ce este supus pe o perioada indelungata acestor oscilatii, corpul poate intra intr-o stare de epuizare suprarenala. Consumul de cafeina iti impinge glandele sa secrete mai mult atunci cand nu mai au de unde si le forteaza, ceea ce duce la oboseala. De-a lungul anilor este nevoie de tot mai multa cafea pentru a obtine aceleasi rezultate. Unele persoane ajung sa bea foarte multe cani de cafea pe zi pentru a simti cat de cat acel boost de energie.

Cu alte cuvinte, cafeaua iti afecteaza organismul in acelasi mod ca si un drog. Incepi cu o doza mica, dar pe masura ce corpul dezvolta o toleranta in fata ei, vei avea nevoie de tot mai multa pentru a ajunge la aceleasi efecte. Intr-un final este dependent de ea si nu poti concepe sa iti incepi ziua fara sa ii simti gustul si mirosul.

Poate te gandesti ca nu bei chiar atat de multa incat sa devii dependent, dar probabil esti deja. Studiile arata ca un consum moderat de cafea iti poate crea o stare de dependenta ce te face irascibil atunci cand nu ii oferi corpului doza de care are nevoie. Cafeina este un drog si cel mai probabil multi dintre noi ne-am obisnuit cu ea inca din copilarie, mancand ciocolata concentrata sau band cola.

Pe de alta parte, cafeaua are si partile ei bune si exista voci care sustin ca o cescuta pe zi nu poate face decat bine sanatatii. Alte studii o asociaza cu prevenirea bolii Alzheimer. Adevarul este probabil undeva la mijloc, iar indragita cafea, ca multe dintre lucrurile pe care le consumam are efecte benefice si altele negative, totul depinzand de mai multi factori.

Foto: healblog.net

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking