Piersicile

Postat de alexandrinapop in Fructe
1 Iul 2011
Piersicile

Piersicile au un continut mare de vitamina C si provitamina A, vitaminele B3, B5 si E. Acestea mai au in componenta lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu. Contin, de asemenea, cantitati deloc neglijabile de fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi, fibre.

Beneficii
Principalele actiuni terapeutice ale piersicilor sunt:
energizante; stimuleaza apetitul si secretia sucurilor gastrice si biliare; diuretice si laxative; ajuta la echilibrarea sistemului nervos si intarirea imunitatii organismului. Datorita constituentilor sai, piersica poate fi de un real beneficiu in cazul persoanelor astenice, slabite, fara pofta de mancare, a celor aflate in convalescenta sau care prezinta stari depresive.

Efecte curative
Datorita continutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, avand un tranzit intestinal lenes. Acestea inlatura constipatia si favorizeaza digestia, cu efect favorabil si in caz de hemoroizi. Piersicile au efecte benefice si in cazurile de litiaza urinara, reumatism, guta, datorita actiunii lor diuretice-depurative. Antioxidantii inactiveaza radicalii liberi si mentin integritatea celulei. De aceea, piersica este un aliat in lupta pentru prevenirea cancerului si a unor afectiuni cardiovasculare. Tot datorita proprietatilor sale antioxidante, piersica intarzie procesul de imbatranire si ajuta la mentinerea stralucirii si tineretii tenului.

Cum le consumam?
Intern, piersicile se pot consuma:
Crude cu coaja, dupa o spalare sub jetul de apa. Se recomanda consumul a trei-patru piersici dimineata, in loc de micul dejun, cateva zile la rand. O astfel de cura este indicata pentru stimularea functiilor digestive si mentinerea alcalinitatii sangelui. Sub forma de suc proaspat (1-2 cesti intre mese sau dimineata pe stomacul gol), compot sau fructe confiate. Frunzele si florile de piersic se pot folosi sub forma de ceai, pentru actiunea lor antiseptica, depurativa si de combatere a infectiilor parazitare. Se pun doua lingurite de planta la infuzat in 300 ml apa fiarta, se lasa 10 minute; se bea cate o ceasca de ceai dupa fiecare masa. Extern, piersica hraneste pielea si o regenereaza, actionand excelent contra ridurilor. De asemenea, cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de piele.

Piersicile in cosmetica
Crema de piersici este recomandata pentru tenul normal sau uscat si se prepara astfel: se amesteca bine trei linguri de suc de piersici cu trei linguri de smantana proaspata si o jumatate de lingurita de suc de lamaie. Crema se aplica pe fata, se lasa cinci minute si apoi se clateste. Masca pentru ten normal sau uscat se obtine din amestecul unei piersici pasate cu o lingurita de ulei de migdale dulci. Se lasa sa actioneze pe fata 20 de minute si apoi se clateste bine.
Pentru o senzatie de prospetime si relaxare se pot folosi bilele cu aroma de piersici puse in cada de baie. Acestea ajuta si la imbunatatirea circulatiei sangvine.

Atentie la alergii!
Piersicile pot determina reactii alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestari. Unii pacienti alergici la polen pot prezenta in asociere cu consumul de fructe si legume de sezon asa numitul sindrom de alergie orala (urticaria de contact). Acesta se manifesta prin mancarimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei si a limbii. In cazurile severe poate aparea si umflarea glotei, ceea ce duce la dificultati in respiratie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori (in special mesteacan) pot fi alergice si la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, telina, morcovi, tomate. De asemenea, pacientii alergici la graminee si cereale pot fi sensibili si la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv la painea integrala.

Persoanele alergice la fructe si legume trebuie sa urmeze o dieta restrictiva, eliminand din alimentatie acele produse care le fac rau. Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de specialitate.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking