PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 10 - Rețete interbelice cu cartofi

Postat de CosminDragomir in Concurs
12 Sep 2018
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 10 - Rețete interbelice cu cartofi

Pentru săptămâna asta avem încă provocare generoasă și un nou ingredient-vedetă, care nu lipsește din bucătăriile noastre: cartoful.

Cartoful în sine este un aliment hrănitor de cea mai bună calitate: unul singur, de dimensiuni medii, furnizează peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 20% din doza de vitamina B6 (implicată în protejarea inimii şi regenerarea celulelor nervoase), fier şi potasiu (importante pentru reglarea tensiunii arteriale).

Haideți să vedem cum îl foloseau românii în mâncărurile lor în perioada interbelică! Vă provoc să reinterpretați una sau mai multe dintre rețetele vechi de mai jos:

1. Salată de cartofi (rețetă din 1931)

Pentru salata de cartofi ne trebuie următoarele lucruri: 200 g. cartofi, 20 g. untdelemn, 20 g. măsline, 20 g. ceapă și 6 g. sare, pentru 2 persoane.

Ferbem cartofii în apă până se crapă coaja. După ce se ferb îi curățim de coajă. Apoi îi tăiem felii fără să se crape. Dacă sunt prea mari le tăiem două sau în patru. Luăm ceapa și o tăiem în două cu coadă. Fiecare jumătate o tăiem peștișor subțire ca foița de ceapă. Măslinele le scoatem sâmburii și le tăiem cu forficelul în formă de de floare. Punem într-un pahar sare oțet si untdelemn și le mestecăm bine. Punem într-o farfurie cuarată cartofii și ceapa și le mestecăm. Apoi turnăm și amestecătura de oțet,untelemn și sare din pahar. După ce o așezăm în farfurie o garnisim cu măsline. Cu o cârpă curată ștergem marginile farfurii. Mai turnăm puțin untelemn pe deasupra.

Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931

---

2. Supă de cartofi (rețetă interbelică)

Tăiem un fir de praz mărunt și-l lăsăm să se moaie în unt. Tăiem separat câțiva cartofi curățați în pătrățele mărunte, multă verdeață, mărar, pătrunjel, foi de țelină, câteva foi de salată sau de spanac. Punem peste prazul muiat în unt o lingură de făină, stingem rântașul cu apă suficientă, adăugăm cartofii și verdeața, sare, piper și un pic de zahăr. Lăsăm să fiarbă acoperit. Când e aproape gata (15 minute), dregem cu smântână.

---

3. Cartofi surpriză (rețetă interbelică)

Cantitățile: ½ kgr. cartofi, mărar, pătrunjel, măcriș, tarhon, 2 linguri pesmet, ½ pahar smântână, 4 ouă, 25 gr. unt, 50 gr. cașcaval ras. Se prepară un piure de cartofi care se amestecă cu verdețurile, pesmetul și smântâna. Se așează într-o tigaie unsă cu unt, se fac 4 goluri cu lingura udă în care se sparge câte un ou, se presară cu parmezan și se coace la cuptor până se închiagă ochiurile. Se servește în forma în care s-a copt.

*** Utimele două rețete sunt culese dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumesc și aici lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.


Sunt tare curios cu ce mă veți suprinde, chiar dacă ingredientul e aparent banal, dezlanțuiți-vă imaginația bucătărași, nu vă sfiiți! Să aveți spor la reinterpretat și la pus istoria gastronomiei pe pâine!

Vă invit AICI să aflați ce premiu-surpriza a pregătit Bucătăraș pentru provocarea săptămânii și să aflați toate detaliile concursului.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking