Raspunsul stiintific pentru intrebarea "Ce a fost mai intai: oul sau gaina?"

Postat de Bucataras in Cu de toate
14 Iul 2015
Raspunsul stiintific pentru intrebarea "Ce a fost mai intai: oul sau gaina?"

Le folosim in fiecare zi in bucatarie si reprezinta unul dintre alimentele de baza din dieta tuturor oamenilor, dar ouale raman unul dintre cele mai misterioase ingrediente, pentru ca putin dintre noi pot sa raspunda la o simpla intrebare: "Ce a fost mai intai, oul sau gaina?"

Ei bine, e cazul sa terminam pentru totdeauna cu acest mister. Daca ne folosim de stiinta, raspunsul este destul de simplu si evident.

Gainile au ajuns gaini in urma unui lung proces evolutiv. Astfel ca, intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este care dintre cele doua a fost primul in istoria evolutionara.

Multe dintre caracteristicile oului au aparut inainte ca pasarile sa se separe din dinozauri si inca mai sunt prezente la specii de reptile si amfibieni.

"Multe dintre trasaturile pe care le vedem in ouale de pasari au evoluat inainte de pasari, la dinozaurii teropozi", explica Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary.

La un moment dat in procesul evolutiv, o pasare similara gainii a produs un urmas care care poate fi numit o proto-gaina. Aceasta, mai apoi, a produs pe scara evolutiei o gaina asa cum o stim noi astazi. De aici rezulta faptul ca aceasta "gaina adevarata" a rezultat dintr-un ou

Deci, oul a fost primul

Acum ca am aflat ca oul a fost primul, haideti sa vedem si cum il gatim.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking