Relaţia aliment-sănătate

Postat de Bucataras in Ustensile de bucatarie
12 Iul 2010
Relaţia aliment-sănătate

Cu 2300 de ani în urmă Platon includea în „Republica” observaţia pertinentă că „o societate se construieşte în jurul modului în care îşi produce şi consumă alimentele”. În alegerea alimentelor omul ştie foarte puţin despre necesităţile sale organice şi în schimb este captat în mare măsură de dorinţele şi plăcerile pe care i le conferă produsul alimentar.

Alimentul are o triplă calitate: asigură necesarul nutriţional, are semnificaţie emoţională legată de experienţa simţurilor, iar omul îi conferă semnificaţii simbolice.

În acest context, de cele mai multe ori nu se realizează un echilibru dinamic între nevoile nutritive ale organismului şi aportul de nutrienţi, starea de sănătate fiind puternic „subminată”, iar când acest dezechilibru se prelungeşte se ajunge la boli de nutriţie. Astfel de maladii sunt obezitatea, dislipidemiile, ateromatoza şi complicaţiile sale cardiovasculare, diabetul, hiperuricemiile şi guta, litiaza biliară şi renală etc. Greşelile alimentare mai pot determina sau agrava o serie de suferinţe ale aparatului digestiv şi ale organelor anexă: gastrite, ulcere, enterocolite, constipaţia cronică, afecţiuni ale căilor biliare etc.

ActiFry şi VitaCuisine – aliaţi în profilaxia şi terapia unor boli de nutriţie

Gama de electrocasnice „Hrănitor si Delicios” de la Tefal vine în întâmpinarea rezolvării unei dileme alimentare: „cum să mâncăm sănătos şi în acelaşi timp să ne facă şi plăcere, pentru a trăi mai mult şi mai bine?”

Utilizarea celor două electrocasnice la gătirea mâncărurilor preferate au numeroase avantaje: conservă calitatea ingredientelor naturale, esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă, reduc consumul de grăsimi, păstrează gustul nativ al ingredientelor folosite, reduc timpul folosit pentru gătire în beneficiul unor alte activităţi conviviale.

Prăjirea este unanim incriminată ca fiind tehnica de gătire cea mai agresivă asupra alimentelor şi mai ales cea care conduce la un aport de lipide excedentare faţă de nevoile reale ale omului.

Graţie unei tehnologii revoluţionare datorită căreia pentru prăjirea unui kilogram de cartofi este suficientă o lingură de ulei, cu ActiFry se obţin efecte dietetice notabile. Cartofii pai pregătiţi cu ActiFry au un conţinut de grăsime de doar 3% faţă de 16% a celor pregătiţi în friteuze clasice sau în tigaie. Se pot prepara deasemeni şi legume prăjite crocant, carne friptă savuroasă, creveţi fripţi crocant şi fructe, alimente care nu pot lipsi din alimentaţia sănătoasă.

Aparatul de gătit în abur VitaCuisine este mai mult decât un aparat, este un prieten al familiei. Proiectat cu 3 sisteme distincte care permit tratarea termică separată fără riscul combinării aromelor, întreaga familie este satisfăcută. Alimentele pregătite cu VitaCuisine îşi păstrează valorile nutritive, şi totodată asigură o alimentaţie echilibrată, de importanţă maximă în păstrarea sănătăţii şi în evitarea surplusului de kilograme. Preparate uşor şi gustos cu VitaCuisine, mâncărurile de peşte şi din legume îndeamnă la consumul sporit al acestora. Astfel se creşte aportul de acizi graşi n-3 în organism.

Dr. ing. Gabriela BERECHET

Consultant Gastrotehnică

acest articol este un advertorial

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking