Secretul condimentelor

Postat de Bunica in Bucataras in oras
2 Sep 2012

Condimente

Mustar si ardei iute pentru vita

Ingrediente:

4linguri cu sare mare

3 linguri cu piper negru macinat

30g.seminte de mustar

2 linguri fulgi de usturoi

1 lingura cu piper negru macinat

2 linguri cu boia dulce

1/2 lingurita cu fulgi de ardei iute

1 lingurita cu cimbru uscat

1 lingurita cu oregano uscat

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele intr-un robot,se macina si se pastreaza la rece,intr-un recipient etans,Carnea de vita se unge cu ulei,apoi se trece prin acest amestec si se frige sau se coace in cuptor.

Oregano si maghiran pentru pui

Ingrediente:

2 linguri cu patrunjel uscat

1 lingurita de oregano uscat

1lingurita de maghiran uscat

1 lingura fulgi de ardei

1 lingurita cimbru uscat

1 lingura cu fulgi de ceapa

1 lingura cu fulgi de telina

1 lingura piper negru macinat

2 linguri cu care mare

1 lingurita ghimbir uscat

Mod de preparare:se macina toate ingredientele intr-un robotsi se pastreaza la rece pana in momentul intrebuintarii.

Boia dulce si zahar pentru peste sau carne

Ingrediente:

2 lingurite cu boia dulce

15g.cimbru uscat

1 lingura cu fulgi de usturoi uscat

1 lingura zahar tos

2 lingurite cu sare

1 lingurita cu piper

1/4lingurita cu chimen macinat

1/2lingurita cu nucsoara macinata

Mod de preparare:se pun toate ingredientele intr-un robot si se macina,apoi se pun intr-un borcan si se pastreaza la loc intunecat.

 

Cimbru si usturoi pentru carne si peste

Ingrediente:


2 crengute de cimbru verde

1 legatura de patrunjel verde

1 legatura de busuioc verde

1 legatura de ceapa verde

3 catei de usturoi

1 felie de telina

1 ardei iute

1 lingurita cu sare

1/4lingurita cu piper

Mod de preparare:toate ingredientele se spala,se scurg de apasi se toaca marunt cu un robot.Se amesteca bine cu sare si piper,se pun in borcane si se pastreaza la rece.Se foloseste pentru a marina carnea,adaugand putin ulei sau apa,dar se poate folosi si ca umplutura la pachetelelede carne.

Dafin si marar pentru peste si fructe de mare.

Ingrdiente:

150g.patrunjel uscat

50g,marar

2 frunze de dafin

3 lingurite cu piper

1 lingurita cu sare

coaja de la o lamaie rasa

Mod de preparare:coaja de lamaie se spala cu apa rece,se usuca in cuptor ,apoi se macina.foile de dafin se macina,se amesteca bine cu patrunjelulsi cu mararul uscate,coaja de lamaie,sarea si piperul .Se pune amestecul in borcan si se pastreaza la rece.

Cuisoare si scortisoara pentru peste

ingrediente:

1 lingurita maghiran uscat

2 linguri patrunjel uscat

1 lingura cu fulgi de ceapa uscata

1/2 lingurita cu boia dulce

2 cuisoare

1 varf de lingurita cu scortisoara

Mod de preparare:se macina totul intr-un mojar,se pun intr-un borcansi se pastreaza la rece.

Lamaie si anason pentru peste

Ingrediente:

2lamai

3 stelute de anason

1 lingura ienibahar

1 lingurita cu piper negru boabe

1 lingurita cu piper rosu boabe

2 linguri ce sare mare

1 lingura cu seminte de mustar 

1 lingurita cu menta uscata

Mod de preparare:lamaile se spala,se taie felii,se usuca in cuptor,apoi se macina in robot impreuna cu anasonul stelat,ienibaharul si cele doua tipuri de piper.Se adauga sarea,menta uscata si semintele de mustar,se macina circa un minut,catsa se obtina o pudra.Se pune in borcane cu capacsi se pastreaza la rece sau intr-un loc intunecat.

Cu acest amesstec se poate condimenta pestele inainte de a fi fript pe gratar ,dar se poate adauga si la un amestec pentru marinata.

Legume

Busuioc si portocala pentru legume

Ingrediente:

2 linguri cu busuioc uscat

coaja uscata de la o lamaie

coaja uscata de la o portocala

1 lingurita cu oregano uscat

1 lingurita cuseminte de telina

1 lingura de sare mare

1 lingurita cu piper

1 lingura cu fulgi de ceapa

Mod de preparare:se amesteca toate ingredientele si se macina sau se folosesc ca atare in principal la salate, legume fierte sau fripte.

Deserturi

Coriandru si cardamon pentru orice desert

Ingrediente:


30g.amestec de piper colorat

20g. seminte de coriandru

2 bete de scortisoara

1/4lingurita cu cardamon

8 cuisoare

8boabede ienibahar

1 nucsoara

Mod de preparare:se pun toate ingredientele intr-un robot si se macina pana se obtine o pudra fina.Se folosestein principal la dulciuri,adaugat in compozitia de aluaturi sau presarat peste salatele de fructe,precum si la preparate din branza de capra.

Nucsoara si ienibahar pentru mere

Ingrediente

1 lingurita cu scortisoara

1 lingurita cu nucsoara

1 lingurita cu ienibahar macinat

1/4lingurita de cuisoare macinate 1 lingurita cu ghimbir macinat

Mod de preparare:se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient etans.Poate fi folosit la diferite retete cu mere:placinte,tarte,mere coapte sau compot de mere.

Cuisoare si ghimbir pentru dovleac sau cartofi dulci

Ingrediente

60g.zahar brun

2 lingurite cu scortisoara

2 linguri cu ghimbir pudra

1 lingurita cu pudra de cuisoare

1/4 lingurita cardamon

Mod de preparare:se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient etans.Se foloseste pentru aromatizarea deserturilor din fructe,la inghetata,dar si la rulade sau torturi.






 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking