Semnal de alarma - alimente cu ambalaje toxice care ne pun viata in pericol

Postat de Bucataras in Cu de toate
3 Noi 2015
Semnal de alarma - alimente cu ambalaje toxice care ne pun viata in pericol

Foodwatch, o organizatie non-guvernamentala din Franta, a atras atentia in privinta contaminarii chimice a mai multor produse alimentare din comert.

Acestia spun ca produse care sunt consumate zilnic de publicul larg, nu doar din Franta, precum pastele fainoase sau orezul, sunt stocate ambalajele toxice. Este vorba mai ales de alimentele ambalate in cutii de carton si care nu presupun o alta bariera intre aliment si cutia de carton.

"Uleiuri derivate din hidrocarburi se regasesc in alimente consumate pe scara larga, ca pastele fainoase, lintea, cerealele, biscuitii sau orezul", a afirmat la o conferinta de presa Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franta.

"Aceste uleiuri contin substante toxice, iar industria alimentara trebuie sa reactioneze punand bariere intre ambalajele cartonate si conținuturile alimentare", a mai afirmat Kragl.

Foodwatch a realizat o ancheta bazata pe 42 de produse populare din Franta, aflate la vanzare in toate lanturile mari de supermarketuri.

Potrivit Foodwatch, contaminarea cu aceste "uleiuri minerale" a alimentelor ambalate se datoreaza in primul rand cartonului reciclat, din cauza acumularii de cerneluri si alte substante, cum ar fi solventii.

Insa, si ambalajele din carton nereciclat prezinta de multe ori urme de contaminare cu reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe masini in timpul procesului de fabricare.

ONG-ul a adus in discutie doua categorii de uleiuri care prezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor:

- MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons) - acestea sunt suspectate ca ar fi cancerigene si mutagene;

- MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons) - nefiind destinate consumului uman, nu exista vreo reglementare in privinta cantitatilor acceptabile din aceste uleiuri minerale in produsele alimentare.

De asemena, si in 2012, Agentia Sanitara Europeana (EFSA) a aratat intr-un aviz ca expunerea la aceste substante prin intermediul alimentelor constituie o "potentiala preocupare".

Foodwatch a solicitat autoritatilor franceze toleranta zero fata de ambalajele alimentare care contin MOAH si sa puna presiune pe producatorii sa puna bariere eficiente intre ambalajele din carton si produsul destinat consumului, pentru a evita fenomenul de "migratie" din carton in produsele alimentare.

Sursa articol: foodwatch.org, 7sur7.be
Sursa foto: busch-machinery.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking