Sfaturile medicului pentru masa de Pasti - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
25 Apr 2016
Sfaturile medicului pentru masa de Pasti - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi pentru masa de Pasti.

Se apropie marea sarbatoare a crestinatatii, cand familia se intregeste si fiecare dintre noi simte bucuria Invierii.

Aceste zile ne aduc clipe de ragaz, dar, de multe ori, si mese multe si prea bogate. Din meniul de Pasti, la loc de cinste stau delicatesele pregatite in casa, cu drag, de gospodine:

OUA ROSII

Ciocnitul oualor este primul moment al sarbatorii in familie. In mod traditional ouale sunt vopsite in rosu, dar in ultimii ani avem la dispozitie culori cat mai vii. Poate mai putin aspectuoase, dar cu un farmec aparte sunt culorile naturale, obtinute dupa retetele bunicilor, pentru care folosim sfecla sau varza rosie, ceapa, coji de nuci, urzici, patrunjel.

Stim ca fierberea indelungata determina coagularea proteinelor si distruge din vitamine, dar este singura modalitate pentru a pastra ouale cateva zile (recomandat la frigider).

!Nu apartin acestei sarbatori ouale umplute sau alte preparate cu maioneza.

E bine, de asemenea, sa nu exageram cu ouale de ciocolata, ele reprezinta bucuria copiilor ce le cauta prin toata casa.

DROB DE MIEL

Dintre aperitive, drobul este vedeta. Este recomandat sa adaugam in compozitie cat mai multe verdeturi. La vecinii nostri bulgari traditionala este si salata cu castraveti si salata verde, care aduce prospetime si culoare mesei.

!Nu au legatura cu aceasta sarbatoare salata boeuf, piftia, evitati foitajele, dar puteti improviza diverse salata cu spanac, andive, ceapa, ridichi.

CIORBA DE MIEL

Pentru ciorba alegem carne mai slaba, adaugam cat mai multe legume si o acrim natural cu macris. Pentru o varianta mai dietetica, se recomanda ca grasimea ce se aduna deasupra sa fie indepartata inainte de consum.

Cei ce nu iubesc mielul o pot inlocui cu ciorba de curcan sau supa de legume.

FRIPTURA DE MIEL

Friptura preparata din timp la cuptor cu mirodenii si sos de vin sau un gratar cu prietenii reprezinta fundatia mesei. Sa alegem carne mai slaba, din pulpa de miel. Pentru cei ce opteaza pentru variante mai dietetice, este de preferat carnea alba de curcan sau peste.

Avem din nou nevoie de ajutorul legumelor si al salatelor, dar si al imaginatiei pentru o masa cat mai colorata si mai sanatoasa. Prin fibre si prin fitonutrienti, legumele ajuta digestia si contribuie la eliminarea toxinelor.

!Nu este sarbatoarea sarmalelor, a fost deja suficienta carne in meniu!

COZONACUL

Desert cu origini indepartate, posibil chiar in Egiptul antic, unde era indulcit cu miere si umplut cu seminte (aviz gospodinelor dornice de retete noi), cozonacul se regaseste sub diferite forme pe masa de Pasti a multor popoare: este umplut cu nuci, mac, rahat sau fructe uscate, dupa traditia locului si a fiecarei familii.

Aroma de cozonac la cuptor este de neegalat. Totusi, fiind o combinatie de grasimi cu glucide rafinate, poate fi greu de digerat si daca nu il toleram il putem inlocui cu un desert usor, o tarta de fructe sau un sorbet.

PASCA CU BRANZA DE VACI

Este o varianta specifica sarbatorii, de unde ii deriva si numele, la care se foloseste ca umplutura branza proaspata si stafidele.  

VINUL

Consumul de vin este legat din cele mai vechi timpuri de sarbatori religioase, nu poate lipsi acum.

Important este sa alegem unul de calitate si sa il consumam moderat dupa servirea mancarii, cand este mai usor metabolizat.

Stim ca vinul are efecte benefice datorita poliolilor antioxidanti, dar excesul poate avea efecte dezastruoase, mai ales in combinatie cu atatea delicatese culinare. Carnea de miel se asociaza de obicei cu vin rosu, insa uneori acesta e asociat cu dureri de cap (datorita taninurilor).

Da, meniul traditional nu este unul foarte lejer, dar este un moment in care ne rasfatam, ne simtim bine impreuna, sa alegem alimente cat mai naturale si sa nu exageram din punctul de vedere al cantitatii.

Daca pofta e mare, este ideal sa impatim toate aceste bunatati in mai multe mese si sa ii dam ragaz organismului sa se odihneasca intre felurile principale. Suntem norocosi daca in familie avem o adevarata gospodina, care a gatit bunatatile cu pricepere si cu iubire, uneori mai putin norocosi daca toata aceasta masa vine direct din supermarket.

Dupa masa de sarbatoare corpul ne cere sa ne intoarcem la o dieta usoara, cu multe fructe, legume, iaurturi vii, miscare si somn pentru refacere.

Sursa foto: isis-med.ro

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking