Socul si socata, beneficii - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
16 Mai 2016
Socul si socata, beneficii - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi despre soc.

In parcuri sau in gradini, ne atrag aroma si bogatia florilor de soc, bucuria iubitorilor de socata si un semn ca vara e aproape. Mentionat inca din antichitate in diferite teritorii cucerite de romani, socul a fost utilizat pentru proprietatile lui terapeutice - se folosesc mugurii, florile, fructele, frunzele, chiar si scoarta tulpinii.

Florile au un continut ridicat de flavonoide care le cofera proprietati sudorifice, laxative, colagoge, fiind utilizate (infuzii) asociate la dieta pentru scadere in greutate. Stimlueaza lactatia tinerelor mamici. 

Atat florile cat si frunzele se folosesc in medicina populara in afectiuni respiratorii, pentru efectul antiviral si imunomodulator.

Pentru dureri artrozice se fac bai calde cu flori de soc sau se utilizeaza cataplasme cu infuzie; nu se pun flori proaspete direct pe locul afectat, putand cauza reactii locale neplacute.

In bucatarie, florile pot aromatiza diverse deserturi: clatite, crema de lapte, jeleuri (in special de agrise sau rubarba), dar celebra ramane socata, bautura traditionala romaneasca, preparata impreuna cu zahar (sau miere), lamaie si drojdie.

Bautura cu efect revigorant ce ne poarta inapoi in copilarie, socata ramane o placere pentru intreaga familie.

Bautura de soc este populara in Europa, unde se comercializeaza sub denumirea de Elderflower cordial, fiind preparata din flori de soc, lamaie, zahar si acid citric.

La specia Sambucus Nigra se folosesc si fructele negre, recoltate dupa coacere, in lunile iulie-august.

Bogate in minerale, vitamina C, betacaroten si alti fitonutrienti, sunt incluse in bucatarie in diverse preparate, in functie de zona si talent culinar: suc, socata, dulceata sau gem, peltea, vin.

Datorita culorii puternice, se pot folosi ca si colorant alimentar. Fructele necoapte consumate crude pot fi toxice datorita unor glicozide cianogene, dar pot fi consumate dupa preparare termica.

Sursa foto: libertatea.ro
Surse articol: en.wikipedia.org Ghid terapeutic naturist - Speranta Anton

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking