Sofranul-crocus sativus

Postat de aziz in Condimente
26 Ian 2011
Sofranul-crocus sativus

Provine din familia Iridaceae si este stigmatul uscat al florii de Crocus sofran.De ce este cel mai scump condiment din lume ,o sa ma intrebati ?pai sa vedeti ca pentru jumatate de kg de sofran este nevoie de 75000 mii de flori sau 225000 stigmate culese cu mina.Deci va puteti inchipui ce il face sa fie asa scump.Potrivit unui mit foare vechi al Greciei Crocos un muritor de rind s-ar fi indragostit nebuneste de nifa Similax.Dar favorurile sale au fost respinse de aceasta si el a fost transformat de aceasta intr-o frumoasa floare violet numita Crocus.(este o floare ca brindusa care apare primavara).

Se spune ca sofranul ar fi adus in Spania in secolul 8 impreuna cu orezul si zaharul de musulmani.Sofranul este cultivat in India,Turcia ,China si Iran.Numele sau provine din limba araba ,,zafaran,,care inseamna galben.Este folosit ca condiment pentru mincaruri pentru gustul inconfundabil dar si ca colorant.In India exprima simbolul frumusetii si este culoarea robelor budiste. Deasemeni sofranul a fost folostit pentru a aroma baiele romane in antichitate.Pliniu a scris ca sofranul era marfa cea mai frecvent falsificata si inlocuita cu petalele de galbenele.In Anglia ar fi fost adus de romani insa  s-ar fi pierdut prin Evul Mediu .Este cultivat in acest moment in cantitati foarte mari in Essex intr-un oras numit Saffron Walden,a carei stema include trei brinduse .

Descriere:Sofranul este defapt cele 3 stigmate ale Crocus sofran.Acestea sint foarte delicate masurind fiecare intre 2,5 si 4 cm.Culoarea lui este portocaliu-rosiatic iar cind este de calitate foarte buna culoarea lui este perfect uniforma.Este foarte parfumat,cu aroma de miere.

Pentru a colora jumatate de kg de orez a-ti avea nevoie de 4-5 fire lasate la inmuiat intr-o cescuta cu apa calda.poate fi transformat in pudra deasemeni dar nu este recomandat tinerea sa pe perioade lungi pentru ca se altereaza si isi va pierde proprietatile.

Sofranul este folosit intens in bucataria asiatica,cea italiana (careia i-a si dat un renume deosebit pt risotto milanez).Apoi in bucataria Indiana si cea spaniola folosit la paella . În Anglia, sofranul este probabil cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în chifle şofran .

Proprietati medicale:folosit in doze mari este fatal. Sofranul este recunoscut ca avind calitati antispastice, diaforetic, carminative, sedative.

Alte nume
Alicante Saffron,  Crocus, Gatinais Saffron, Karcom Saffron Hay, Stima Croci, Zaffer
Franceză: Safran
Germană: safron
Italiană: zafferano
Spaniolă: azafran
Indian: kesa, kesram, khesa, zafran

sursa acestui articol http://www.theepicentre.com/Spices/saffron.html

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking