Sovârful – doar un simplu condiment?

Postat de vasimur in Cu de toate
7 Iul 2018
Sovârful – doar un simplu condiment?

Deoarece mai toți bucătărașii folosesc oregano ca și condiment, în foarte multe preparate, m-am gândit să vă împărtășesc aici, câte ceva despre această miraculoasă plantă. Sovârful este un condiment și un veritabil medicament, în același timp!

Denumirea științifică este „Origanum vulgare” și este din familia lamiaceae. Este cunoscut în tradiția populară sub diferite denumiri: sovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure, origan, rigan, solovârf, sovârv, sovârf roșu, sufulf, trifoiște, vârf... Chiar dacă este vorba de una și aceeasi plantă,  sovârful (origanum vulgare) este tot una cu oregano, puțini au auzit de primul nume.

Sovârful crește îndeosebi în zonele de deal și de munte, în fânețe, are până la 80 cm înălțime și prezintă frunze de forma ovală, pețiolate, cu marginea întreagă sau ușor dințată. Florile cresc reunite în buchete în vârful tulpinii și al ramurilor, sunt mici, purpurii, în formă de tubulețe și bractee de culoarea vinului roșu. De regulă, sunt de culoare roz-violacee, mai rar albe și înfloresc din iunie până în august.

Numele oregano derivă din grecescul origanon, cuvânt format la rândul său din “oros” (“munte”) și verbul “ganousthai” (“a face plăcere”). Cum bucătăria mediteraneană a exercitat o influență majoră asupra spațiului de la nord de Dunăre, se înțelege de ce termenul oregano a reușit să se impună atât de ușor.

Sovârful este o plantă cunoscută mai mult din ipostaza de condiment decât din cea de remediu natural.  Sovârful este un veritabil medicament, nu doar un simplu condiment. Sovârful (origanum vulgare) este un antibiotic natural care crește imunitatea și energizează organismul. Dacă punem în balanță ambele calități, este paradoxal că cea dintâi a reușit să se impună. 

Secretul utilizării sale în bucătărie, pe post de condiment, este conținutul de ulei eteric.  Datorită compușilor săi chimici, sovarful s-a impus ca un veritabil expectorant, antispastic asupra musculaturii netede, dezinfectant al căilor respiratorii și digestive, astringent, carminativ, stomahic. Preparatele pe bază de sovârf sunt recomandate în cazul bolilor cum ar fi: laringita, traheita, bronșita, astmul bronșic, tusea convulsivă, stările gripale. Cel mai eficient preparat este ceaiul, sub formă de infuzie, din sovârf sau în amestec cu alte plante. 

Gustul este aromatic, usor amărui, iar aroma este complexă, puțin pregnantă, cu o nuanță, picant-amăruie. Se recoltează pe timp frumos, călduros, dimineața și în miezul zilei, după ce dispare roua. Se taie rămurele de 20-25 cm, care se pun la uscat la umbră, în strat subțire, în locuri bine aerisite. Planta uscată corect, la umbră, își păstrează culorile naturale și o aromă plăcută cu gust aromatic, ușor amărui. 

Oregano sălbatic sau sovârful, plantă foarte răspândită în Carpați, era cunoscut și de daci, care îi spuneau „budila”. Era folosit atât ca remediu de sănătate, cât și la vopsit. Faima lui era legată de faptul că vindecă sifilisul și că frunzele lui, crude sau uscate și amestecate cu seu de oaie, aplicate pe „buba neagră” o tămăduia în timp scurt. Tot de atunci s-a păstrat și obiceiul de a presăra planta între haine în lada de zestre, pentru parfum și protejarea de molii. Fiertura de sovârf se folosea și pentru igienizarea casei, stropindu-se cu ea podeaua de lut.

Ușor de confundat, măghiranul și oregano se pot înlocui adesea unul pe celălalt, în utilizare. Oregano are o aroma mai înțepătoare decât măghiranul, parfumul lui fiind mai intens. În cazul ambelor plante aromatice, cu cât mai fierbinte și uscată este clima în care se dezvoltă plantele, cu atât mai puternice le sunt aroma și gustul. Oregano este înrudit cu măghiranul (provenit din Asia Mică), având totuși gust și aroma un pic diferite.

Găsiți aici o parte din modalitățile de folosire ale acestei miraculoase plante, în scop terapeutic:

http://www.infuziedesanatate.ro/sovarful-origanum-vul%C2%ADga%C2%ADre-un-veritabil-antibiotic-natural-care-creste-imunitatea-si-energizeaza-organismul/

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking