Spune DA examenului Trichineloscopic

Postat de Sim0naWorld in Cu de toate
9 Dec 2012
Spune DA examenului Trichineloscopic

Pentru ca sarbatoarea Craciunului se apropie cu pasi repezi, iar in curtea fiecarui roman se va sacrifica porcul.. voi incerca sa aduc in discutie o tema care are sau nu prea legatura cu bucataritul, unde, cred eu, ma pricep mult mai bine, si anume: CONTROLUL TRICHINELOSCOPIC si obligativitatea lui.

In fiecare an, in aceasta perioada, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, transmit comunicate de presa in care se precizeaza locatiile in care se fac aceste examene, si alte informatii de care consumatorii ar trebui sa ia aminte, si anume:

-  achizitionarea produselor de origine animala sa se faca din unitati autorizate si supravegheate sanitar veterinar

-  expertiza sanitara veterinara si efectuarea examenului trichineloscopic a carnii provenita de la animale sacrificate traditional in gospodariile populatiei

Pentru realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectueaza contra-cost), proprietarul porcinelor va prezenta cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculara a animalului sacrificat si, cel mai important, probe din musculatura:

-    pilierii diafragmatici – 2 formatiuni musculare fusiforme, in forma literei V, care se gasesc intre ficat si pulmon. Popular, mai este denumita si "curelusa macelarului".

In situatia in care proba de pilieri diafragmatici este incompleta, aceasta se va completa cu urmatoarele formatiuni musculare:

-    diafragma – portiunea musculo-tendinoasa care separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica si care, de regula, ramane prinsa pe fata interna a costelor ;

-     musculatura intercostala dintre 2 coaste nedesfacute in lungime de circa 10 cm;

-     muschiul de la baza limbii.

Probabil unii vor spune “este porc crescut de mic de mine, nu are cum sa aiba!”... ba uite ca se poate! Am vazut atat de multe situatii... Am vazut oameni care au ramas cu sechele dupa o infestatie cu trichinella spp. .... am vazut familii intregi plangand cand li se confisca porcul, stiind ca vor face sarbatorile fara o bucata de carne...

In ultimii ani, statul s-a gandit sa ofere despagubiri proprietarilor de porcine infestate cu Trichinella spp. Trebuie doar intrunite niste conditii, si anume:
-  porcul trebuie sa fie identificat, adica mai pe romaneste, sa detina o crotalie auriculara
-  despagubirea va fi oferita numai proprietarului de drept, cel pe numele cui este inregistrata crotalia

Sper ca v-am oferit cateva informatii utila, si va astept cu intrebari.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking