Strugurii, minunea anti-imbatranire - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
29 Sep 2016
Strugurii, minunea anti-imbatranire - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre struguri.

Fructe iubite pe intreg globul, strugurii ne fac toamna mai dulce si mai aromata.

Sunt energizanti, aducand aproximativ 18-20g glucide/100g, ceea ce ar insemna 76-80kcal. Au un continut important de minerale, in special K, Na, Ca, Mg si vitamine: pro-vitamina A, C, grupul B.

Sunt apreciati si datorita fitonutrientilor de tip flavonoizi, acizi fenolici si caroteinoizi, care ii indica in special pentru protectia cardio-vasculara, dar si in medicina anti-aging sau in cosmetica.

Asa a aparut termenul de ‘paradox francez’, constatandu-se patologie cardio-vasculara scazuta la populatia franceza, in ciuda unei diete bogate in grasimi saturate, datorata, probabil, consumului constant (dar moderat cantitativ) de vin rosu. Fitonutrientii se concentreaza in special in seminte si in coaja (in special in coaja strugurilor rosii).

Ulterior sunt citate studii care descifreaza mecanismele efectului anti-aterosclerotic, prin care strugurii:

- scad valorile tensiunii arteriale 

- inhiba oxidarea LDL

- inhiba agreagarea plachetara

- cresc secretia de oxid nitric din celulele endoteliale

- au efect anti-inflamator

Foarte studiat este compusul numit rezveratrol (prezent in fructele de culoare inchisa, de exemplu fructe de padure) de la care s-a sperat a reprezenta minunea anti-imbatranire, cu efect anti-inflamator, de crestere a rezistentei la efort, chiar anti-cancerigen.

Mustul este sucul proaspat obtinut, care concentreaza bogatia de nutrienti, dar si zaharurile. Consumat nefermentat, are efect energizant, diuretic si laxativ.

Denumirea ii vine din termenul latin vinum mustum (vin tanar). Este de preferat consumul unui suc proaspat obtinut in blender, care pastreaza coaja (si eventual semintele). Prin fermentarea alcoolica, mustul se va transforma in vin, coniac sau otet.

Stafidele se obtin din anumite tipuri de struguri dupa deshidratare, ceea ce atentioneaza asupra concentratiei foarte ridicate de zaharuri.

Semintele concentreaza acid linoleic, vitamina E, flavonoizi, ceea ce ii confera uleiului obtinut din acestea efectul de aliment medicament (antioxidant, rol protector vascular). Se recomanda in salate, nepreparat termic.

Cand vorbim de beneficiile consumul de struguri, trebuie sa ne gandim in primul rand la fructele obtinute in agricultura biologica, crescute in mod traditional. Din pacate, strugurii sunt printre fructele la care se identifica de multe ori reziduuri de pesticide.

Datorita continutului crescut in glucide se vor consuma cu prudenta de catre persoanele cu diabet zaharat; acestea sunt sfatuite sa consume fructe in cantitate moderata si, de preferat, sa isi testeze glicemia inainte de masa si la o ora dupa masa de fructe.

Raspunsul la zaharurile din struguri este diferit de la organism la organism. Se recomanda fructele proaspete, bogate in fibre si fitonutrienti, si se evita mustul care concentreaza glucide rapid asimilabile.

Surse documentare: nutritiondata.self.com
ncbi.nlm.nih.gov
Sursa foto: codecampkidz.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking