Tot ce trebuie sa stii despre carbohidrati - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
29 Noi 2016
Tot ce trebuie sa stii despre carbohidrati - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre carbohidrati.

Modelul piramidei alimentare a fost conceput ca un model simplu ce cuprinde toate categoriile de alimente din dieta, pe principiul ca la baza sunt alimentele recomandate in cantitatea cea mai mare, evoluand spre varf unde sunt pozitionate alimentele de consumat doar ocazional.

Dar ceea ce uitam uneori este ca baza piramidei o reprezinta de fapt activitatea fizica, ceea ce inseamna ca pentru o persoana activa fizic principalele alimente recomandate sunt din categoria cereale integrale, legume si fructe. Adica, glucidele sau carbohidratii. Daca ne gandim la organismul nostru ca la o masina, glucidele sunt benzina necesara pentru diferitele procese metabolice si carburantul principal al creierului. 

Glucidele complexe, bogate in fibre, ne aduc energia din farfurie: cereale integrale, leguminoase, cartofi. Indexul glicemic diferentiaza aceste produse dincolo de concentratia lor in glucide. Spre exemplu, mazarea si cartofii au aproximativ 20% glucide, dar consumand aceeasi cantitate, mazarea - cu indice glicemic mai mic, va produce o crestere glicemica redusa si este mai satioasa decat cartofii.

Glucidele simple, cu eliberare rapida, le primim din fructe si legume, precum si din lapte si iaurt.

Pericolul este al excesului de zaharuri si fainoase rafinate, care ne atrag la tot pasul si care sunt de multe ori ascunse in diferite preparate.

Bauturile racoritoare vin cu un aport mare de zahar, care este rapid absorbit si asimilat in totalitate de catre organism. Consumul regulat, in cantitati mari, este legat de plusul ponderal.

Nici sucurile proaspat stoarse nu sunt recomandate ca inlocuitori ai fructelor, chiar daca ele sunt naturale si nu au  o legatura demonstrata cu excesul ponderal (posibil datorita consumului in cantitate mai redusa).

Excesul de alimente procesate, care combina fainoase rafinate si zaharuri cu grasimi (de proasta calitate), este legat de asemenea, de cresterea in greutate. Pe de alta parte, aportul de legume, nucifere, fructe si cereale integrale se asociaza cu  o greutate constanta sau cu o crestere in greutate diminuata.

Acestea au de obicei mai putine calorii si, prin aportul crescut de fibre, sunt alimente mai satioase decat cele inalt procesate.

Exista studii care arata ca restrictia de  glucide din alimentatie scade nivelul de insulina, ceea ce protejeaza celula beta-pancreatica (afectata in diabetul zaharat), iar procesele metabolice merg in favoarea oxidarii grasimilor, cu imbunatatirea profilul lipidic si chiar scadere in greutate.

Insa, dietele prea restrictive in glucide sunt lipsite de fructe, legume si fibre si daca proteinele sunt in special de origine animala, se insotesc de grasimi saturate, cu efect nefavorabil pentru sanatatea inimii si a vaselor.

Consumul crescut de carne (in special rosie) si lipsa fibrelor pot sa fie legate de riscul de cancer de colon. Excesul de proteine animale poate forta functia renala sau poate reprezenta risc pentru osteoporoza. Aceste tipuri de diete ar trebui sa vina cu surse vegetale de proteine, bogate in fibre si fara grasimi saturate. 

Surse: nejm.org, ncbi.nlm.nih.gov, jn.nutrition.org
S
ursa foto: livestrong.com

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking