Tot ce trebuie sa stii despre Kaki, fructul Divin - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
20 Ian 2016
Tot ce trebuie sa stii despre Kaki, fructul Divin - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre fructele Kaki si despre efectele acestora asupra sanatatii. 

Cunoscut sub denumirea de DIOSPYROS KAKI (ceea ce ar insemna Fructul Divin), este fructul unui copac foarte raspandit in Asia de Sud-Est (China, Japonia, Coreea), dar intalnit sub diferite variante in multe regiuni de pe glob.

Are un continut mare de zaharuri (18g %) si fibre (3,6g %), vitamine (in special vitamina C si beta-caroten, precursorul vitaminei A; vitamine din grupul B), precum si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, cupru).

Particularitatea sa este data de continutul crescut de taninuri, care ii confera fructului necopt un gust astringent si usor amarui.  

Pentru a-i grabi coacerea, poate fi pastrat ambalat in hartie sau asezat langa alte fructe: mere, pere, banane etc. Pe masura ce se coace, capata un gust dulce, placut, iar continutul de taninuri scade.

Se consuma fie fructul copt, proaspat, fie fructele uscate, crude, ca gustari sau incluse in diverse deserturi (este celebra budinca de kaki, care are chiar un festival dedicat); in Asia frunzele se folosesc sub forma de infuzie, o bautura cu gust placut, bogata in flavonoide care ii confera efect antioxidant, inhibitor bacterian, neuroprotector sau hipotensor.

Fiind unul din principalele fructe cultivate in Asia, cercetatorii au studiat puterea antioxidanta care, se pare, difera mult intre subspecii si este data de proportia diferita de fitonutrienti: zeaxantina - rol protector ocular, reduce degenerescenta maculara; luteina si licopenul - proprietati anti-aging; acidul betulinic - capacitate antitumorala.

Poate fi periculos?

Daca fructul este necopt, taninul in contact cu acidul gastric poate coagula in stomac formand un bezoar, de consistenta foarte dura, lemnoasa, greu de indepartat.

Uneori este nevoie de interventie chirurgicala, dar sunt clinici in care se folosesc substante prochinetice sau, ca o curiozitate, cantitati mari de cola, care, se pare, ar ajuta la eliminare.

Sursa foto: garbo.ro

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking