Tot ce trebuie să știi despre uniformele și tunicile de bucătar-ospătar

Postat de Bucataras in Restaurante
16 Feb 2022
Tot ce trebuie să știi despre uniformele și tunicile de bucătar-ospătar

O experiență culinară memorabilă nu este oferită doar de gustul preparatelor. Modalitatea în care un bucătar sau un ospătar se prezintă în ochii clientelei este în egală măsură esențială: trebuie să transmită profesionalismul și expertiza sa. Din acest motiv, nu trebuie să ne uităm doar la mâinile acestuia ci și la ținuta adoptată. Este extrem de important ca un bucătar să poarte o uniformă atunci când se prezintă în fața clienților săi. În mod tradițional albă, uniforma sau tunica, cu nasturi în față este o marcă de calitate unică.

Practică, elegantă și clasică, uniforma de bucătar ospătar poate fi îmbogățită prin intermediul unor detalii personalizate precum nasturii, gulerul sau buzunarele. Indiferent de natura restaurantului, uniforma unui bucătar trebuie să transmită eleganță și profesionalism.

Este întotdeauna impresionant să vedem bucătarii și ospătarii îmbrăcați în alb, gătind sau tocând ingredientele necesare pentru a finaliza o comandă. Uniforma și tunicile de bucătar-ospătar reprezintă o modalitate excelentă de a oferi bucătăriei restaurantului tău o alură profesională. Este interesant să descoperi că fiecare aspect al uniformei unui bucătar sau unui chef are motivele sale practice.

 

Tunica de bucătar-ospătar

O tunică albă denotă curățenia și protejează bucătarul de căldura care provine de la plită sau de la cuptor. Tunica protejează bucătarul și de lichidele calde. Tunica este de obicei dotată cu două rânduri de butoni și rezistă la un număr mare de spălări repetate și poate suporta contactul cu obiecte calde sa fierbinți fără să se ardă sau să se topească.

Tunica este ideală pentru un chef profesionist și poate fi cu mâneci lungi sau cu mâneci scurte. Poate avea culori variate, unele au culoarea neagră care ne duce cu gândul la lux sau culoare albă. Tunica neagră este extrem de populară în ultima perioadă. Emisiuni de televiziune precum Masterchef au popularizat ideea de tunică de chef personalizată.

În bucătărie, un bucătar trebuie să fie rapid și precis. Datorită materialelor suple și care lasă pielea să respire, uniformele și tunicile de bucătar-ospătar le va permite acestora din urmă să își păstreze libertatea de mișcare. În ceea ce privește întreținerea acestora, țesutul din fibre de bumbac și din poliester permite întreținerea deosebit de facilă. Chiar dacă sunt spălate la temperaturi mai ridicate, materialele și cusăturile nu se deteriorează. Diferitele forme ale gulerului conferă o notă contemporană ținutei.

 

Tunica și uniforma de bucătar-ospătar, o marcă de profesionalism

Achiziționarea și purtarea unei uniforme și tunici de bucătar este prima etapă pentru oricine vrea să activeze în acest domeniu. Mai mult decât o simplă ținută, uniforma și tunica de bucătar-ospătar te ajută să-ți protejezi hainele de pete, de substanțele calde. În plus, este o marcă de profesionalism. Îmbrăcat într-un astfel de mod, te vei impune cu mai mare ușurință. De altfel, o uniformă de bucătar te ajută să ai mai mare încredere în tine.

 

Alegerea modelului ideal

Cu mâneci lungi sau cu mâneci scurte, deschisă într-o parte sau la mijloc, prevăzută cu butoni cu două sau mai multe rânduri, cu buzunare sau fără buzunare, tunicile există într-o mare varietate de modele și culori.

Unele criterii merită să fie subliniate:

-          Culoarea: există un motiv pentru care tunicile și uniformele de bucătar sunt prezentate în tonuri neutre precum albul. Inițial, scopul era acela de a favoriza și de a păstra concentrarea chefului. Se pare că albul avea acest efect asupra profesioniștilor din bucătărie. Motiv pentru care, și în ziua de azi, majoritatea chefilor optează pentru această culoare. Însă, sunt și chefi care aleg culori mai vii, chiar două tonuri pentru tunică.

-          Aspectul estetic. Dacă lucrezi într-o bucătărie acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să te îmbraci cu stil. Există tunici și uniforme special concepute pentru ca cea care le poartă să rămână seducătoare și feminină deopotrivă.

 

De ce sunt tunicile și uniformele pentru bucătari atât de importante?

●       Deoarece garantează igiena. Igiena în domeniul alimentar este esențială. Toate persoanele care manevrează alimente sau care lucrează în bucătărie trebuie să poarte uniforme sau tunici de lucru. Aceste măsuri sunt absolut necesare pentru a se evita contaminarea mâncării și transmiterea germenilor.

●       Deoarece transmite profesionalism. Tunicile și uniformele de bucătar-ospătar conferă o imagine profesionistă. Există restaurante care optează pentru o bucătărie deschisă, astfel încât clienții să poată vedea cum se prepară mâncarea.

●       Deoarece sunt confortabile. Deoarece căldura emanată în timpul gătitului poate crește într-o anumită măsură gradul de disconfort, în special dacă angajații din bucătărie nu sunt echipați în mod corect, uniformele și tunicile de bucătar sunt ideale. Sunt special concepute pentru a  conferi libertate de mișcare și confort persoanei care le poartă. În plus, asigură ventilația necesară și previn supraîncălzirea persoanei care petrece mai multe ore pe zi în bucătărie.

 

Dacă ești bucătar sau ospătar alege și tu să porți uniforma sau tunica potrivită pentru a găti preparatele în cele mai bune condiții cu putință și pentru a te simți cât mai confortabil.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking