Totul despre cirese - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate
9 Iun 2016
Totul despre cirese - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre cirese.

Fructe de vara apetisante, suculente, cu gust dulce-acrisor, ciresele sunt sarace in calorii, aduc aproximativ 63kcal la 100g.

Caloriile provin in cea mai mare parte din glucide, 16g %, din care 2g o reprezinta fibrele.  

Continutul crescut de fructoza poate determina flatulenta la persoanale sensibile, cu sindrom de intestin iritabil.  

Dintre vitamine, ciresele sunt bogate in vitamina C si beta-caroten, precursor de vitamina A (acestea se gasesc in cantitate mai mare la surorile lor, visinele), precum si din grupul B, iar dintre minerale: potasiu, magneziu, calciu.  

Ciresele albe au proprietati diuretice si de stimulare a digestiei. De altfel, stim ca si coditele de cirese se recomanda in afectiunile tractului urinar (sub forma de decoct, impreuna cu coada calului si matasea de porumb).  

Cu cat culoare este mai intensa, cu atat sunt mai bogate in antioxidanti, de tipul glicozidelor antocianine, concentrate in special in pielea fructelor. Tot in coaja se concentreaza insa si pesticidele: ciresele fiind atractive pentru daunatori, producatorii folosesc pesticide de foarte timpuriu primavara, depistandu-se peste 20 tipuri de reziduuri de pesticide.  

Aspectul placut poate fi dat uneori chiar de o ceara folosita pentru prelungirea perioadei de consum. De aceea este de preferat sa consumam fructe ecologice, poate chiar din gradina bunicii, si de cate ori avem ocazia, cirese amare, cu cea mai inchisa culoare.  

Antioxidantii acestora, de tip quercitina, antocianine, acid elagic, impreuna cu beta-carotenul si vitamina C le-ar putea conferi proprietati anticancerigene.  

Medicina naturista recomanda ciresele pentru efectul antiinflamator- fiind indicate in durerile articulare (din crizele de guta) sau musculare (la sportivi dupa traumatisme).  

Ciresele sunt una din cele mai importante surse de melatonina, exista studii pe adulti sanatosi care demonstreaza imbunatatirea calitatii si a duratei somnului dupa cura cu cirese.  

Este de preferat sa le consumam crude acum in sezon, ca si gustari sau in locul unei mese.   Sunt de ales fructe proaspete sau pastrate la frigider cateva zile. La temperatura crescuta isi pierd din aroma sau se pot altera.  

Gospodinele le pot transforma in compot, dulceata sau deserturi delicioase.  

Sursa foto: express.co.uk

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking