Traditii, obiceiuri si meniul pentru ziua de Sfantul Ioan

Postat de Bucataras in Cu de toate
3 Ian 2017
Traditii, obiceiuri si meniul pentru ziua de Sfantul Ioan

Crestinii de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, in data de 7 ianuarie Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. El este cunoscut si sub denumirea de Inaintemergatorul, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.

Foarte multi romani poarta numele de Ion, Ioan sau Ioana, familia onomastica derivata din acest nume fiind si cea mai bogata din Romania.

In aceasta zi de sarbatoare nu lipsesc nici traditiile si obiceiurile populare. In trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna.

Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Un alt exemplu ar fi obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Craciunului, care inca se mai tine in multe sate din Maramures. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le duc in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna.

Totodata, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie si se spune ca cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

O alta traditie spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul noului an. 

Un alt motiv de bucurie ar fi ca dupa Sfant-Ion se spune ca se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

Pentru mesele de Sf. Ioan, indiferent ca e vorba de Iordanit, de spargerea Craciunului sau de sarbatorirea celor care poarta acest nume, noi va propunem sa incercati urmatorul meniu

Aperitive

Sandvisuri festive

Melcisori din foietaj cu cascaval si bacon

Oua umplute 

Placinte

Placinte sarate, cu urda si marar

Placinte cu prune

Placinte coapte pe piatra

Friptura

Rasol afumat cu cartofi, la cuptor

Friptura de porc impanata cu usturoi

Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor

Torturi

Tort Pavlova cu ciocolata


Tort Padurea Neagra

Tort diplomat cu iaurt si ananas

Save

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking