Trucuri pentru cea mai bună friptură la grătar

Postat de Bucataras in Cu de toate
28 Mai 2020
Trucuri pentru cea mai bună friptură la grătar

Doar dacă te gândești la o friptură la grătar îți lasă gura apă, nu-i așa? Dar să o și savurezi, fragedă, suculentă și perfect rumenită? Este deja un vis gustos pe care chiar îl poți transforma în realitate cât ai clipi. Indiferent că alegi un grătar pe gaz sau pe cărbuni, ambele variante fiind la fel de eficiente și bine cotate, ceea ce trebuie să știi sunt câteva trucuri pentru a găti cea mai bună friptură la grătar și noi ți le vom dezvălui mai jos.

Marinează carnea

Indiferent de tipul de carne pe care vrei să o pui pe grătar, aceasta va fi mult mai gustoasă și mai fragedă dacă va fi marinată în prealabil. Poți să o marinezi chiar și cu două ore înainte, iar rețetele în acest sens sunt multiple. Important este, dacă ai ținut-o la marinat în frigider, să o lași să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. De asemenea, în prealabil, trebuie să îndepărtezi de pe carne ingredientele cu care ai marinat-o pentru a nu se lipi de grătar.

Încinge grătarul corespunzător

Pentru ca friptura ta să iasă ca la carte este nevoie să încingi foarte bine grătarul înainte de a o așeza. Specialiștii recomandă să lași minim 10 minute să ardă cărbunii, astfel încât să nu mai aibă flacără și să poți observa la suprafața lor acel strat fin de cenușă albicioasă. Un truc în acest sens este să pui mâna deasupra jarului, la o distanță de câțiva centimetri, și să reziști maxim 3-4 secunde.

Nu întoarce carnea de mai multe ori

Unul din trucurile marilor chefi bucătari este tocmai acesta: carnea nu trebuie întoarsă de mai multe ori pe grătar. Este suficientă o singură întoarcere, iar intervalul de timp trebuie ales în funcție de grosimea feliei de carne și de temperatura grătarului, în majorotatea cazurilor, nu mai puțin de 10 minute pe o parte. Pentru a ști exact când să faci asta ai nevoie de un termometru alimentar. Ține cont că bucățile întregi de carne sunt rumenite când temperatura ajunge la minim 62 de grade, iar carnea tocată are nevoie de aproximativ 70-71 de grade. Pentru a obține o friptură medium, temperatura necesară este de 50-51 grade Celsius.

Nu presa și nu înțepa carnea

Acest truc este valabil nu doar pentru grătarul cu jar sau cu gaz, ci și pentru grătarul de aragaz. Carnea nu trebuie presată, înțepată sau tăiată în timpul gătirii pentru că își va pierde zeama care o face suculentă și, totodată, și gustul său se va reduce. Pentru a o întoarce, folosește un clește de grătar.

Lasă carnea să prindă aromă

Aroma fumului de grătar trezește toate simțurile și ar fi păcat ca aceasta să se piardă până ce friptura ajunge să fie servită, mai ales dacă nu ai în bucătăria ta un aparat de afumat. Un truc în acest sens este să depozitezi carnea de pe grătar într-o oală și să o acoperi cu un capac etanș. Astfel, trebuie lăsată aproximativ 10 minute. Pe lângă faptul că se va îmbiba cu aroma de fum de grătar dorită, acest truc o ajută să devină și mai fragedă și, implicit, mai gustoasă.

Foto: Pixabay

 

 

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking