Uleiul de porumb

Postat de Elena_Daria in Cu de toate
24 Mai 2012
Uleiul de porumb

Uleiul de porumb s-a remarcat foarte mult in ultima vreme in randul uleiurilor recomandate a fi folosite la gatit. Este extras din germenii de porumb ( foarte sanatos si bun este acel ulei obtinut prin procesul de presare la rece), si avand punctul de ardere extrem de ridicat il face un ulei pentru prajit excelent.”Punctul de fum” pentru uleiul de porumb este foarte ridicat (241 C).

Datorita continutului ridicat de acizi polinesaturati, isi consolideaza titlul de ulei bun. Lipsit de gust propriu, nu se remarca in mancare, potentand gustul alimentelor folosite la gatit. Se aseamana la structura cu uleiul de arahide pe care il poate inlocui foarte bine. Este o buna sursa pentru productia de biodiesel si reprezinta un component cheie pentru multe tipuri de margarina.
Primul tip de ulei extras din porumb a fost introdus in comert in anul 1898-1899 de catre Theodore Hudnut si Benjamin Hudnut proprietarii Hudnut Hominy Company. Denumirea produsului fiind mazoil.

O lingura ulei de porumb are in compozitia s-a urmatoarele:

  • *proteine = 0g
  • *carbohidrati = 0g
  • *fibra = 0g
  • *glucide = 0g
  • *colesterol = 0g
  • *acizi grasi saturati = 1,7g
  • *total grasimi = 13,6g
  • *calorii = 120
  • Uleiul de porumb reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentali omega 3 si omega 6. Uleiul de porumb contine vitaminele din grupa B, C, D, E, fosfatide, microelemente,(fier, mangan, cupru, crom, aluminiu). Are un continut sporit de vitamina E circa de 2 ori mai mult decat uleiul traditional de floarea soarelui.

    Cunoscandu-se faptul ca este indicat in multe diete si remedii traditionale si naturiste, uleiul de porumb este recomandat:

    -in alimentatia diabeticilor;
    -in drenarea cailor biliare;
    -in tratarea de boli ale stomacului;
    -favorizeaza eliminartea din corp a colesterinei;
    -incetineste imbatranirea datorita continutului ridicat de vitamina E;
    -in tratamente pentru par;

    Efecte negative asupra sanatatii datorita consumului de ulei vegetal (ulei de porumb in cazul nostru), pot aparea in urma excesului de acizi grasi polinesaturati omega 6 (care intra in componenta uleiurilor vegetale) avand ca rezultat ,la femeile aflate la menopauza, marirea riscului de aparitie a cancerului la san. Studii recente arata ca efecte similare se intalnesc si in cazul dezvoltarii cancerului la prostata.
  • Sfat util : Un aspect de luat in considerare atunci cand vrem sa alegem uleiul pentru gatit este “punctul de fum” al fiecarui ulei. Acesta este temperatura la care un ulei se descompune si oxideaza, incepe sa fumege si sa miroasa neplacut. Uleiul de prajit nu trebuie folosit de mai mult de 3 ori, pentru ca atat incalzirea cat si expunerea la aer ii coboara punctul de fum. Prajitul in ulei se produce la 180-190 C, deci cu cat punctul de fum al uleiului depaseste mai mult aceasta temperatura, cu atat mai potrivit este pentru prajit.

 

Beneficii aduse de uleiul de porumb

  • Este ideal pentru prepararea salatelor din cruditati
  • Un drenor excelent al cailor biliare
  • Intareste sistemul imunitar si muscular
  • Datorita continutului mare de vitamina E (vitamina tineretii) incetineste imbatranirea
  • Este un bun reglator al secretiei hormonilor tiroidieni (se stie ca o dereglare tiroidiana afecteaza toate celulele organismului).
  • Stimuleaza buna functionarea a glandelor sexuale
  • Tot datorita continutului ridica in vitamina E, participa la procesele de oxidare si metabolism din organismul uman.
  • Favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterina

Uleiul de porumb ca si remediu naturist

  • Edemul angionervos- ce se caracterizeaza prin umflarea subita a unei parti a fetei, a fruntii, a unei buze; se ia cate o lingura de ulei de porumb pe zi, dimineata pe stomacul gol. Daca va confruntati destul de des cu edemul angionervos, luati cate o lingura de ulei inainte de fiecare masa, o perioada de 15-20 zile.
  • Afectiuni ale parului si ale pielii capului- se administreaza ca si remediu de doua ori pe zi, oral, dimineata si seara. Daca veti folosi acest tratament o perioada de 10-15 zile minim, veti observa ca parul dumneavoastra va fi plin de vitalitate si luciu iar matreata va fi o amintire. Uleiul de porumb se incalzeste putin, pentru un efect mai bun, apoi se fac frictionari pe tot  scalpul, dupa care se infasoara capul intr-un prosop inmuiat in prealabil in apa fierbinte si stors. Operatia se repeta de 5-6 ori in decurs de zece zile. Parul devine asa de lucios incat straluceste de parca ar fi poleit.
  • Pleoape afectate si incarcate cu solzisori sau mici granule- se ia cate o lingura de ulei de porumb dimineata si una seara, timp de o luna – timp in care pleopele revin la normal. Daca mai aveti probleme in timp, remediu acesta va este la indemana oricand si puteti sa repetati tratamentul pentru ca nu are efecte secundare.
  • Contine vitamina E  “vitamina tineretii – cum mai este numita in cantitate dubla fata de uleiul de floarea-soarelui. Vitamina E incetineste instalarea precoce a batranetii, fiind un antioxidant puternic.
  • Este recomandat in dieta diabeticilor si a persoanelor cu probleme digestive. Este bine sa-l folositi perioada indel

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking