Unde ne sunt copacii?

Postat de Ina in Cu de toate
18 Sep 2011
Unde ne sunt copacii?

Inca din copilarie am fost invatati ca,  pentru a fi implinit, un om trebuie sa faca un copil si sa planteze un pom.

Si parintii nostrii, ba chiar si unii dintre noi, cei care am prins practica agricola  ceausista , au/ am plantat copaci cu diverse scopuri: estetic ( in gradini personale si parcuri ), pentru uz propriu sau industrial ( pomi fructiferi in gradini si livezi ), pentru a respira aer curat ,   sau pentru delimitarea soselelor de zonele invecinate, mai ales  in perioada de iarna, cand acestea sunt acoperite de zapada .

Ceea ce se intampla acum pe multe dintre soselele din Baragan imi lasa un gust amar si ma face sa ma gandesc daca voi ajunge cu bine la serviciu, pe perioada zapezilor.  Se taie toti copacii care delimiteaza soselele dintre localitati, se distruge ceva util si frumos. Pe langa aspectul estetic , copacii de pe marginea drumurilor au si rolul bine definit de a intari solul, de a sustine marginile soselelor si de a le proteja fundatia de infiltratiile de apa provenite de la ploi si din topirea zapezii .

Dupa cum v-am mai spus, sunt navetista si  fac zilnic 60 km pana la locul de munca . De cca 2 luni, in Ialomita, pe drumul ce leaga Municipiul Fetesti de comuna Movila si nu numai, te simti ca intr-o lume pustiita. Kilometri intregi de drum fara niciun copac . Parca esti in desert.

Motivatia : reducerea accidentelor. De parca nu soferii neatenti ar fi de vina, ci copacii de pe marginea soselelor. Ei bine, saptamana trecuta un autoturism era iesit in décor ( nu cunosc daca au fost victime, sper sa nu) tocmai pentru ca pe soseaua serpuinda ( pentru ca acest drum este ca un topogan continuu, cu multe urcusuri si coborasuri ) nu mai  poti observa din timp curbele. Inainte,  copacii te avertizau. 

Nu pot fi de accord cu motivul invocat de autoritati, ci cred  mai degraba, ca aceasta  reflecta nepasarea si fuga de resposabilitatea intretinerii  copacilor.  

Si acum , dupa cca 2 ani, atarna din copaci crengi mari, uscate ( vezi foto ), rupte sub greutatea poleiului  in iarna anului 2009. Crengi care la un vant mai puternic ar putea cadea pe sosea  sau pe masinile aflate in trafic, provocand  accidente grave.  Doi ani nimeni nu a facut nimic pentru toaletarea copacilor. Pentru autoritati a fost suficient sa se degazeje doar carosabilul. 

In fotografiile alaturate puteti face singuri diferenta intre trecut si prezent. Eu ma tem doar de viitor : de zilele cand zapada va viscoli pe sosea ( zona fiind si asa una din cele mai afectate , iarna ), de faptul ca marcajele de circulatie nu vor fi  amplasate la timp si acolo unde trebuie, de faptul ca nici masinile de dezzapezire nu vor gasi drumul  spre  cei blocati in nameti. 

Ramane doar sa ma rog sa fie totul bine. Amin!

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking