Urzicile

Postat de oana_pisicutza16 in Alimente
3 Apr 2012
Urzicile

Banala si umila, urzica se foloseste inca din antichitate pentru cure de sanatate. Urzica este de doua feluri urzica mare si urzica mica, de la ambele specii se recolteaza tulpinile foarte tinere si frunzele, care apar primavera devreme.

Urzica se  recomanda  pentru actiunea ei astringent, hematopoietica (stimuleaza producerea celulelor sanguine), usor hipoglicenianta, hemostatica (are vitamina K si taninuri), diuretica, antiseptica si stimulatoare a epitelizarii tegumentelor lezate.

Foarte important: urzica elimina acidul uric, clorurile si urea. E leacul ideal in tratarea gutei si a reumatismului si un bun depurative al tesutului conjunctiv. De retinut e faptul ca stimuleaza pofta de mancare, secretiile gastrice, intestinale si pancreatice. Este recomandata in anemia cu deficit de hemoglobin si eritrocite. Medicina traditionala o recomanda drept revulsiv si in stari reumatismale dureroase. Tinctura de urzica e dovedita eficace impotriva caderii parului.

Cum folosim urzicile

Cand sunt foarte tinere, urzicile sunt o salata minunata, asociata cu frunze de papadie si laptuci, amestecate cu o lingurita de ulei de masline si o jumatate de lamiae stoarsa.

Pentru un decoct impotriva caderii parului fierbi la foc mic 250 g radacini sau frunze intr-un litru de apa, in vas bine inchis timp de jumatate de ora, adaugi si cateva linguri de otet de mere. Cu acest amestec te speli pe cap o data pe saptamana.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking