Ustensilele pentru gatit - posibila sursa de bacterii

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
28 Oct 2011
Ustensilele pentru gatit - posibila sursa de bacterii

Problema cu multe ustensile pe care le folosim in bucatarie o reprezinta bacteriile. Iar pentru ca prin alimente infestate ne putem imbolnavi foarte usor, este important sa avem grija la modalitatea de preparare a mancarii si la ustensilele pe care le folosim la gatit.

Unii microbi, cum ar fi salmonela pot supravietui chiar si dupa spalare in tocatorul de alimente de exemplu, deoarece in urma folosirii sale repetate, apar zgarieturi in care se pot infiltra bacteriile. Mancarea care intra apoi in contact cu ele poate fi contaminata si atunci cand este consunmata in stare cruda, va duce la imbolnavire.

Solutia - curatare si diversificare

Una dintre solutii ar fi curatarea in profunzime a ustensilelor, insa nu putem abuza de chimicale, pentru ca in incercarea de a scapa de bolile cauzate de microbi, putem sa ne punem in pericol sanatatea prin folosirea a prea multe substante chimice. O metoda mai simpla si mai sigura este spalarea lor cu apa cat mai fierbinte, frecarea si o buna clatire, utilizarea sucului de lamaie si al otetului pentru dezinfectare.

 

2010/12/01//154911-board.jpg

 Cel mai indicat este sa folosim tocatoare de plastic, pentru ca pot fi mai usor si mai bine curatate. Mai mult, poti avea trei tocatoare, nu unul, pentru intrebuintari diferite: unul verde pentru legume de exemplu, unul rosu pentru carne si unul alb pentru paine. In acest fel te asiguri ca anumite bacterii care ar putea fi in carnea cruda pe care urmeaza sa o gatesti nu vor trece in legumele pentru salata pe care o vei face si pe care le vei consuma in stare cruda.

Este de asemenea important ca buretii de bucatarie sa fie schimbati in mod frecvent: este mai indicat sa fie cumparati unii mai ieftini, care vor fi inlocuiti dupa un timp mai scurt de folosire, decat investirea in unii mai scumpi, mai de calitate, insa care desi se uzeaza mai greu, retin in ei bacterii. Pot fi dezinfectati insa cu apa fierbinte si otet.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking