Vanilie sau Vanilina?

Postat de Corina33 in Condimente
7 Noi 2010
Vanilie sau Vanilina?

Zaharul vanilinat nu e acelasi lucru cu zaharul vanilat. Vanilina (continuta, in natura, in proportie de 1,5-4 % in fructul de vanilie, cunoscut popular drept "baton de vanilie") se obtine, cu mare placere de catre industrie, in mod artificial, ca produs secundar al industriei de prelucrare a lemnului. Odata adaugata vanilina la zahar obisnuit, acesta devine zahar vanilinat. Ieftin si perfect pentru toate concernele care vand ingrediente consumatorului care se lasa prostit, fiindca e neinformat si cumpara ce i se ofera pe raft. Chiar si in cadrul vanilinei se poate distinge intre calitatea "identic naturala" si calitatea (sub-jalnica) numita etilvanilina, obtinuta printr-o multitudine de procese chimice.

Daca vreti adevaratul zahar vanilat, trebuie sa taiati un baton de vanilie si sa-l puneti intr-un borcan cu zahar.

Zaharul va absorbi aroma de vanilie naturala si, in cca. doua saptamani, puteti sa va laudati la toata lumea ca aveti zahar vanilat si nu va mai trebuie nenorocirea de zahar vanilinat cumparat din magazin. La fel de bine, puteti sa scufundati un baton de vanilie in ceva alcool (rom, vodca), urmand ca, dupa un timp, sa aveti extract de vanilie produs in casa. Alcoolul se va evapora la coacere, ramanand doar vanilia naturala. Pentru cei mai pretentiosi (sau cei mai grabiti): cumparati-va extract de vanilie gata preparat.

 

Vanilia este ingredientul preferat pentru a da aroma mancarurilor, in special inghetatei, dar este cautata si pentru a da gust medicamentelor. In plus, se spune ca este un puternic afrodisiac. Civilizatiile stravechi din America serveau bauturi pe baza de vanilie doar regilor, intrucit considerau ca doar ei meritau sa se bucure de acest efect miraculos. Documente din secolele 18 - 19 indica, de asemenea, ca vanilia era considerata afrodisiac, mai ales sub forma de tinctura, iar cercetatorii de la Institutul pentru Miros si Gust din Chicago au ajuns la concluzia, la inceputul anilor 90, ca aroma vaniliei este stimulent erotic, in special pentru barbati, atat ca parfum cat si ca aroma pentru mancaruri. 

 

Alte proprietati: 

  • antacid: adauga citeva picaturi de esenta de vanilie la salatele de fructe, la ananas sau la sosuri pe baza de citrice, pentru a le da un plus de gust dulce si pentru a le face mai putin acide. In sosul de rosii, un pic de vanilie neutralizeaza aciditatea acestora.
  • potentiator: vanila da un nou sens aromelor fructelor sau alimentelor mai putin aromate. 
  • emulsifiator: vanilia este ideala pentru prajiturile la cuptor sau la sosurile cu smantana, pentru a diminua aromele prea puternice. 
  • indulcitor natural: cateva picaturi de aroma de vanilie adaugate la legume, cartofi si sosuri de salate evidentiaza gustul dulceag al acestora.
  • calmant: cateva picaturi de vanilie turnate intr-un pahar cu apa minerala: un remediu perfect pentru durerile de stomac. Daca ti-ai ars limba cu un lichid fierbinte, picaturile de vanilie sint excelente pentru a diminua senzatiile neplacute.
  • luptator impotriva gustului iute: vanilia neutralizeaza efectul ardeilor iuti, reliefind, in schimb, gustul dulceag al acestora.
  • relaxant: in aromoterapie: aroma de vanilie calmeaza si linisteste.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking