Varza

Postat de miha in Legume
4 Oct 2011
Varza

Varza este cea mai veche leguma cultivata de catre om. La inceput a existat un singur soi de varza, numita maritima. I se spunea astfel pentru ca se gasea in stare salbatica in apropierea Mediteranei. Dupa selectii repetate s-au obtinut de-a lungul vremii mai multe soiuri de varza.

Varza alba, cu frunze verzui albicioase, este o varza de vara, recomandata pentru sucuri, supa si diverse mancaruri.

Varza verde, este un soi de toamna, cu frunze tari si nervuri puternice, mai rezistenta decat varza alba. Este recomandata pentru conservare prin murare. Au proprietati vindecatoare, mai ales atunci cand se folosesc sub forma de cataplasme.

Varza de Bruxeles, este des intalnita in Europa Centrala. Pe o singura planta cresc 50-60 de verzisoare, cu un diametru de 5-6 cm. Capatanile mici si tari se folosesc in alimentatie ca si varza alba. Terapeutic, are o puternica actiune antiglicemianta.

Varza creata, numita si varza nemteasca, este cultivata in Tarile Nordice. Cu o capatana mai putin densa, cu frunze incretite, are un gust dulceag. Folosita in salata este mult mai buna decat varza alba.

Varza rosie, este mai mica decat varza alba si cea verde. In schimb are o cantitate mai mare de carotenizi, care ajuta la vindecarea mai multor afectiuni.Contine potasiu, magneziu, fier si de 2 ori mai multa vitamina C decat varza alba. Pigmentul care da culoarea rosie are calitati antiradiante si influenteaza in bine vederea si circulatia sangelui. Recomandata pentru calmarea tusei in bronsite, laringite si astm.

Varza de Savoia, are o culoare verzuie, iar frunzele sunt gofrate, fine si cu un gust deosebit de placut. Un soi rezistent la frig, bogata in proteine si acizi organici. Vitaminele B, C, E, A si K se gasesc in cantitate mult mai mare decat in orice alt soi de varza. Se consuma in stare cruda sau gatita, ca si varza alba, dar nu se poate mura.

Varza chinezeasca, se gaseste in 2 variante la noi in tara:

Pe-tsai cu capatana alungita si frunze verzi-galbui, cu nervuri puternice. Se foloseste in stare cruda, in salate insotite de  vinegrete.

< Pak-choi cu frunze verzi si nervuri albicioase. Seamana la gust cu tijele de telina. Se gateste prin calire sau fierbere, taiata fasii fine, alaturi de preparate din carne de porc, peste sau crustacee.

Conopida si Broccoli, au stramos comun varza alba, verde si rosie, obtinute prin incrucisari repetate. Se pot consuma gatite, proaspete sau murate. Insotesc mancarurile cu carne, peste si legume.

Cand cumparati varza alegeti-le pe acelea cu foi cat mai proaspete deasupra, nelovite, fara mucegai sau urme lasate de melci, cu frunze indesate si grele. Inainte de folosire indepartati primul strat de frunze.

Varza se pastreaza multa vreme in locuri racoroase si aerisite. Se poate mura intreaga sau tocata.

In scop terapeutic varza se foloseste in stare proaspata, sub forma de suc sau salata. Amelioreaza afectiunile respiratorii, gastrice, intestinale, anemia, cancerele si chisturile. Abcesele, furunculele, crapaturi ale pielii, plagi greu vindecabile, muscaturile de insecte si animale se vor vindeca prin aplicarea de frunze de varza.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking