Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune

Postat de RODIMUR in Prajituri
10 Iun 2018 | 5088 vizualizari
Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune

Pentru acest sfârșit de săptămână m-am gândit să fac un desert în care să folosesc un gem de fructe, din cămară. A ieșit o prăjitură delicioasă, pufoasă și dulce, care sigur nu va rezista prea mult în platou... Pentru blat am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 150 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • Pentru cremă:
  • 2 gălbenușuri
  • 50 grame de zahăr tos fin
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • 4 linguri de lapte dulce (rece)
  • 200 grame de unt
  • 1/2 borcan de gem de caise (3-4 linguri)
  • Pentru glazură:
  • 125 grame ciocolată menaj (albă)
  • 2 linguri de smântână grasă
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apă
  • 2 linguri de zahăr tos
  • esență de rom
  • Pentru decor:
  • 50 grame de alune nesărate

Mod de preparare

Pentru blat se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu sare, până ce încep să crească, apoi se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul tos, vanilia, gălbenușurile, coaja răzuită de lămâie și la urmă făina, "în ploaie", amestecată cu praful de copt.

Se toarnă compoziția rezultată în tava unsă cu unt și presărată cu făină. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și când blatul a crescut frumos și s-a rumenit, se scoate din cuptor.

Până ce se răcește blatul, se face crema. Cele două gălbenușuri se amestecă bine cu zahărul și amidonul, se adaugă laptele și se pune crăticioara la foc mic (sau la bain-marie) amestecându-se mereu, până ce se dizolvă zahărul și crema se îngroașă.

Se adaugă în cremă gemul de caise, se uniformizează și când este rece, se adaugă untul, frecat spumă. Se mixează crema și se omogenizează.

Se dă crema la frigider pentru cel puțin o oră, ca să se întărească.

Se prepară un sirop din 100 ml apă și 2 linguri de zahăr și când s-a răcit, se adaugă esența de rom.

Când blatul s-a răcit complet, se taie în două și se însiropează jumătatea de blat care va fi la bază. Se unge blatul cu toată cantitatea de cremă și se acoperă cu cealaltă jumătate de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă.

Pentru glazură, se topește ciocolata menaj, la foc mic (sau la bain-marie) cu smântâna și când s-a uniformizat, se toarnă caldă peste prăjitură.

Se decorează prăjitura cu alune nesărate mărunțite și se dă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore. Se taie în forma dorită și se ține în frigider până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Chec cu dovleac, nuci si ciocolata neagra

Postat de oanapl

Chec cu dovleac, nuci si ciocolata neagra

Cureti semintele dovleacului, il tai in felii potrivite si il coci in cuptorul preincalzit la 180° C, pentru 30 minute sau pana cand, intepandu-l cu o furculita, aceasta patrunde cu usurinta...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu capsuni

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu capsuni

Blat de pandispan cu capsuni : Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea ferma. Separat amestecam galbenusurile cu un praf de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.06.2018, 10:58
la 11.06.2018, 11:03
O combinație tare bună!
la 11.06.2018, 11:03
Arata grozav si cred ca a iesit delicioasa!
la 11.06.2018, 11:06
Așa e Merișor! Are un gust minunat! Mulțumesc!
la 11.06.2018, 11:06
Mulțumesc frumos, Ancutsa! Încă mai avem...

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking