Desert prajitura Deliciu cu caramel

Postat de merisor67 in Prajituri
8 Sep 2015 | 47099 vizualizari
Desert prajitura Deliciu cu caramel

Imi plac mult foile cu caramel si de aici mi-a venit ideea sa le combin tot cu o crema caramel. Cred ca va inchipuiti ce deliciu a iesit. Noi ne-am cam lins pe degete, asa de mult ne-a placut!

Ingrediente

  • Pentru caramel:
  • 200 gr zahar
  • 400 ml lapte
  • Pentru foi :
  • 1 ou
  • 100 ml ulei
  • 200 ml sirop caramel
  • 400 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet de mere
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • sirop caramel (ce mai ramane de la foi)
  • lapte (completare la siropul caramel pana la 500 ml)
  • 6 linguri faina
  • 1 varf cutit sare
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr nuca pentru ornat

Mod de preparare

Caramel: Intr-un vas cu pereti dubli punem cele 200 gr zahar la caramelizat, amestecand cu o paleta sa nu se arda si sa se caramelizeze uniform. Cand zaharul este complet diluat, adaugam 400 ml lapte, avand grija sa nu ne arda aburul care se produce si lasam vasul la foc mic pana cand se topeste tot zaharul, care se solidifica la contactul cu laptele. Apoi lasam acest sirop caramel la racit.

Aluat: Intr-un vas, mixam un ou cu putina sare si 100 ml ulei, adaugam 200 ml sirop caramel racit, bicarbonatul stins in otet de mere si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt. Vom obtine un aluat foarte elastic si usor moale.

Adaugam faina in aluat pana cand acesta nu se mai lipeste de maini in timp ce il framantam.

Lasam aluatul sa se odihneasca 20 de minute, apoi il impartim in trei parti pe care le intindem in trei foi si le coacem separat, pe dosul tavii, pentru 3-5 minute, la 180 de grade.

Crema: frecam cele patru galbenusuri cu doua linguri de zahar si un varf de cutit sare, pana devin spumoase, apoi adaugam putin din siropul caramel ramas, pe care l-am completat cu lapte pana am obtinut 500 ml de lichid.

Omogenizam amestecul, adaugam si faina, apoi diluam totul cu siropul si fierbem crema la foc moale, amestecand in ea continuu.

Cand este bine ingrosata si incepe sa faca basicute pe margini, stingem focul si lasam crema sa se raceasca, acoperind-o cu o folie sa nu prinda crusta.

Cand crema este complet rece, o mixam impreuna cu mascarponele, apoi o intindem intre foile coapte si racite, dar pastram putina si pentru ornat.

Asezam o greutate peste prajitura si o dam la rece pana cand foile se vor inmuia, cel putin o jumatate de zi, sau de pe o zi pe alta.

Intindem si crema oprita deasupra si presaram putina nuca, pentru a arata mai frumos.

In speranta ca v-a placut si veti incerca reteta mea, va urez spor si pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Deliciu cu caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (54)
Retete similare

Desert prajitura deliciu cu nuca si caramel

Postat de timea

Desert prajitura deliciu cu nuca si caramel

Blat : mixam albusurile cu un varf de sare pana devin spuma. Adaugam zaharul treptat, alternand cu apa fierbinte mixand cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi galbenusurile si uleiul mixand in...

Citeste continuarea

Deliciu cu ciocolata si caramel

Postat de Ina

Deliciu cu ciocolata  si caramel

Albusurile  se bat spuma cu un praf de sare, apoi si cu  zaharul. Se adauga pe rand, mixand continuu, uleiul, faina, cacaoa si  praful de copt. Ungem formele cu ulei...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Comentarii

la 08.09.2015, 18:40
Prima !!!
la 08.09.2015, 18:40
E din aia veche ?
la 08.09.2015, 18:44
Mihaela, cu drag te servesc
la 08.09.2015, 18:45
ce bine arata
la 08.09.2015, 18:47
Deliciu

Vezi toate comentariile (54)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking