Perele se spală, se taie în jumătăți, se curăță de coji, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care, cu o linguriță, sau cu un dispozitiv special, se îndepărtează cotorul/semințele și partea tare, pietroasă/lemnoasă din mijloc.
În tava de copt se pune untul, feliat subțire și deasupra zahărul tos, presărat uniform, pentru nivelarea bazei.
Se pun jumătățile de pere, cu partea interioară în sus, de-a lungul tăvii, de o parte și de cealaltă, lăsând între ele un spațiu de 1 cm pentru porționarea prăjiturilor.
Se pune dulceață în scobitura făcută pentru îndepărtarea cotorului și apoi se presară scorțișoara și zahărul brun (cam câte o linguriță de zahăr brun pe fiecare jumătate de pară).
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește tot zahărul. Atunci se ia tava din cuptor și se lasă să se răcorească.
Între timp se prepară blatul. Albușurile se mixează cu praful de sare și când au început să crească în volum, se adaugă: zahărul, puțin câte puțin, vanilia, gălbenușurile, turnate unul câte unul și la urmă, ”în ploaie”, făina albă, amestecată în prealabil cu praful de copt.
Când perele s-au răcorit, se toarnă blatul peste ele, având grijă să se umple toate spațiile.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se scoate tava din cuptor și după ce prăjitura se răcește complet, se desprinde de jur împrejur de tavă, cu lama subțire a unui cuțit și se răstoarnă ușor pe un platou.
Se porționează în prăjituri sub formă de dreptunghi, fiecare din el având câte o pară în centru. Se decorează cu ciocolată topită la bain-marie, cu o lingură de ulei.