Desert prajitura rasturnata cu pere

Postat de RODIMUR in Prajituri
27 Oct 2019 | 2865 vizualizari
Desert prajitura rasturnata cu pere

Pentru acest sfârșit de săptămână am făcut o prăjitură răsturnată cu pere, care a ieșit mai bună, mai aromată și mai pufoasă decât toate ”răsturnatele” făcute până acum. Cu mare greutate ne opream după prima porție, deși le-am tăiat destul de mari... Din ingredientele de mai jos am făcut o prăjitură răsturnată (8 porții mari!) într-o tavă dreptunghiulară de 24/30 cm.

Ingrediente

  • 4 pere
  • 150 grame de unt
  • 100 grame de zahăr tos
  • 2 lingurițe de scorțișoară (pudră)
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de dulceață
  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150 grame de făină albă
  • Pentru decor:
  • 50 grame de ciocolată menaj, cu lapte

Mod de preparare

Perele se spală, se taie în jumătăți, se curăță de coji, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care, cu o linguriță, sau cu un dispozitiv special, se îndepărtează cotorul/semințele și partea tare, pietroasă/lemnoasă din mijloc.

În tava de copt se pune untul, feliat subțire și deasupra zahărul tos, presărat uniform, pentru nivelarea bazei.

Se pun jumătățile de pere, cu partea interioară în sus, de-a lungul tăvii, de o parte și de cealaltă, lăsând între ele un spațiu de 1 cm pentru porționarea prăjiturilor.

Se pune dulceață în scobitura făcută pentru îndepărtarea cotorului și apoi se presară scorțișoara și zahărul brun (cam câte o linguriță de zahăr brun pe fiecare jumătate de pară).

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește tot zahărul. Atunci se ia tava din cuptor și se lasă să se răcorească.

Între timp se prepară blatul. Albușurile se mixează cu praful de sare și când au început să crească în volum, se adaugă: zahărul, puțin câte puțin, vanilia, gălbenușurile, turnate unul câte unul și la urmă, ”în ploaie”, făina albă, amestecată în prealabil cu praful de copt.

Când perele s-au răcorit, se toarnă blatul peste ele, având grijă să se umple toate spațiile.

Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se scoate tava din cuptor și după ce prăjitura se răcește complet, se desprinde de jur împrejur de tavă, cu  lama subțire a unui cuțit și se răstoarnă ușor pe un platou. 

Se porționează în prăjituri sub formă de dreptunghi, fiecare din el având câte o pară în centru. Se decorează cu ciocolată topită la bain-marie, cu o lingură de ulei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura rasturnata cu pere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu foi de napolitane

Postat de privatelaura

Prajitura cu foi de napolitane

Punem la fiert intr-un vas, zaharul, cacaoa si 200 ml lapte dulce. Amestecam cat sa se topeasca zaharul, apoi luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam din nou sa se topeasca untul. Adaugam...

Citeste continuarea

Prajitura cu nuca,dulceata de capsuni si bezea

Postat de cris2711

Prajitura cu nuca,dulceata de capsuni si bezea

Cuptorul se preincalzeste la 150 de grade Celsius. Intr-un castron se mixeaza margarina cu zaharul,apoi se adauga vanilia si galbenusurile. Se adauga si coaja de lamaie rasa,praful de copt...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.10.2019, 17:54
la 27.10.2019, 20:37
Iubesc aceste rasturnate cu fructe si le consider grozave! Am facut si eu una cu prune, ca am primit cateva prune si am zis sa fac ceva rapid!
la 27.10.2019, 20:49
Și mie-mi plac aceste prăjituri, Rocsi... Răsturnata asta, cu pere a ieșit chiar mai bună decât cea cu prune... Mulțumesc!
la 28.10.2019, 07:57
Si mie imi plac foarte mult!
la 28.10.2019, 08:18
Mă bucur că-ți plac, Lucy...! Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking