Desert tort cu capsuni

Postat de oanapl in Torturi
21 Iun 2021 | 2554 vizualizari
Desert tort cu capsuni

Văzusem zilele trecute la Rocsi un tort cu căpșuni (și mi-a făcut poftă) și cum nu puteam să las să treacă sezonul fără să pregătesc și eu unul, l-am pregătit pentru ziua de naștere a soacrei mele. A ieșit delicios. Vă invit să-l încercați și voi pentru a vă convinge.

Ingrediente

-pentru blat umed (red velvet) 23cm:

  • 1ou
  • 100 g făină
  • 110 g chefir
  • 80 g zahăr
  • 60 g unt
  • 1/2 linguriță cacao
  • o linguriță oțet de mere/ oțet de vin alb
  • 4 g bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • colorant roșu
  • -pentru cremă:
  • 400g căpșuni + 3 linguri zahăr
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g zahăr măcinat
  • 10 g gelatină granulată
  • -pentru jeleu:
  • 200g sos de căpșuni
  • 50ml apă rece
  • 10g gelatină
  • -pentru decor:
  • bezele mici de zahăr
  • căpșuni pentru pus pe marginea tăvii

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Se spumează untul cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă oul și se mixează bine. Se adaugă jumătate din chefir, făina amestecată cu cacao, bicarbonatul, mixezi puțin, apoi se adaugă restul de chefir, oțetul și colorantul. Cantitatea acestuia depinde de calitatea lui, recomand gel sau pudră.
Se tapetează tava cu hârtie de copt pe fund și se ung marginile cu unt, apoi se toarnă aluatul și se nivelează.
Se coace în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 30-35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. După ce e copt, se scoate din cuptor, se transferă pe un grătar și se lasă să se răcească complet.


Crema:
Se spală căpșunile, se taie felii, se pasează cu mixerul vertical și se pun într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pun pe foc și se fierb 3-5. Se lasă să se răcească.

Se mixează mascarpone cu 100g zahăr măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se toarnă 200g sos de căpșuni peste crema mascarpone și se omogenizează.

Se hidratează 10g gelatină în 50 ml de apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste crema de mascarpone și se omogenizează.

Asamblare:
Se pune blatul pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort (23cm), se pun felii de căpșuni pe marginea blatului și se răstoarnă crema de căpșuni, se nivelează și apoi se pune platoul la frigider pentru minim o oră. 

Jeleu:
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de căpșuni rămas.
Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de căpșuni și se pune din nou la frigider pentru minim 3-4 ore (sau peste noapte).

Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Se decorează prăjitura după imaginație.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Retete similare

Reteta desert de Florii, trio mousse

Postat de Constelatialeu

Reteta desert de Florii, trio mousse

Iata cum se prepara Reteta desert de Florii, trio mousse Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat, apoi am adaugat zaahrul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare, am...

Citeste continuarea

Desert tort cu capsuni si ciocolata

Postat de oanapl

Desert tort cu capsuni si ciocolata

Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi....

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.06.2021, 12:54
la 21.06.2021, 13:19
Mulțumesc Motanel!
la 21.06.2021, 13:46
Ce frumusete de tort!
la 21.06.2021, 14:25
Mulțumesc Mirela!
la 21.06.2021, 15:07
Foarte bun!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking