Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette

Postat de ctlina in Aperitive / Garnituri
21 Feb 2015 | 4768 vizualizari

Reblochon = o brânză cu denumire de origine controlată, obţinută din lapte crud. Istoria anecdotică a brânzei reblochon datează din timpul Evului Mediu francez, când fermierul trebuia să plătească seniorului o dare pentru păşunatul vacilor pe alpaje. Suma era proporţională cu cantitatea de lapte produsă, dar putea fi plătită şi în natură, laptele servind, în acest caz, la fabricarea brânzei numite "tomme", rezervată seniorilor şi celor înstăriţi. Ca să plătească mai puţin, fermierul isteţ practica o mulgere (blocher) incompletă, pe care o termina după ce trecea perceptorul; astfel, avea loc o a doua mulgere (re-blocher) în urma căreia se obţinea un lapte mult mai gras. Pentru că nu putea fi păstrat mult timp, acest lapte era transformat într-o brânză moale pentru consumul personal al fermierului, denumită reblochon. Delicată şi păstrătoare a tuturor savorilor alpine, ca să fie corect apreciată (miros, culoare, consistenţă), brânza aceasta trebuie asociată cu vin local şi pâine la cuptor, pregătită din făină integrală. La începutul secolului, producţia anuală de reblochon nu depăşea 40 de tone, însă, o dată cu creşterea numărului de turişti hibernali, brânza şi-a găsit locul pe mese, mai ales datorită invenţiei tartifletei (de la numele cartofilor din compoziţie), mâncarea schiorului foaaaarte flămând.

Inapoi la reteta

Comentarii (12)

la 21.02.2015, 14:30
bun bun
la 21.02.2015, 14:33
Ce bunatate ne-ai adus!
la 21.02.2015, 14:35
v-as trimite reblochon-ul prin posta dar miroase tare
la 21.02.2015, 14:37
Bunnn! Nu se poate înlocui cu Cammembert????
la 21.02.2015, 14:38
Asa il aduce posta mai repede)))
la 21.02.2015, 14:42
Frumoasa introducere Ma introduce in atmosfera . Vad focul palpaind in semineu , cojita de paine , Tartiflette , pahar de vin si fete destinse Dupa cum ai spus acest preparat este foarte potrivit pentru vremea rece
la 21.02.2015, 14:42
Ce as gusta din branza aia!! Cam bun ce ai facut tu acolo!!
la 21.02.2015, 14:45
da puteti pune camembert....am vrut sa va propun dar al meu sot francez zice ca este "tradare"
la 21.02.2015, 14:49
Deci ai supervizor Foarte frumos
la 21.02.2015, 14:55
la 21.02.2015, 15:48
la 21.02.2015, 22:20

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking