Limba soacrei - aperitiv rusesc din vinete
Postat de RODIMUR in Mancaruri de legume 4 Iul 2020 | 5282 vizualizari
Am mâncat prima dată ”limba soacrei” în urmă cu vreo 6-7 ani, când am fost prima dată la Chișinău. Este un aperitiv de origine rusească, preparat din vinete, foarte bun și relativ ușor și rapid de făcut. Când am gustat prima dată acest aperitiv, vinetele erau preparate pane, dar am aflat că există și varianta prăjirii în tigaie, la foc mic și acum am adoptat-o pe aceasta, deși mie îmi plac mult atât legumele, cât și carnea pane. Mi-am zis că este mai sănătos așa, cu foarte puțin ulei și prăjeli...
Vreau să mai spun că această rețetă, cu nume sugestiv are o bogată simbolistică: limba soacrei este ascuțită și roșie, verdeața (de regulă, pătrunjel) amintește de...”veninul” din unele conversații, iar maioneza onctuoasă (ca vorbele ”mieroase”) este picantă, cu piper și puțin usturoi, pentru a aduce aminte de ”înțepăturile” dintre oameni. În loc de pătrunjel, eu am folosit busuioc, nu numai pentru că nu aveam pătrunjel proaspăt în casă, ci și pentru a salva puțin reputația soacrei: chiar dacă i se zice ”poamă acră”, ea este de regulă mai bisericoasă din fire...
Inapoi la reteta
|