"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina
Postat de Mihaela11_jo in Vita 21 Mar 2013 | 8688 vizualizari
Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita), legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.
Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine.
Inapoi la reteta
|