Ingrediente
- 1 kg faina alba
- 2 lgt sare
- 4 lg zahar
- 50 ml ulei
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 lgt coaja rasa de lamaie
- 25 g drojdie proaspata
- ~ 500 ml apa
- 100 ml apa
- 1 lg zahar
- 1 plic zahar vanilat
Mai avem nevoie de:
- 500 ml apa
- 150 g zahar
- esenta de vanile
- coaja rasa de lamaie
- miere de albine
- nuca macinata
Mod de preparare
Din aceasta cantitate mi-au iesit in total 18 mucenici din care 10 simpli si 8 impletiti.
Se pregateste mai intai maiaua. Se incalzeste usor 150 ml apa, apoi se adauga 1 lgt zahar, 2 lg faina si drojdia zdrobita. Se amesteca pana se lichefiaza drojdia. Se lasa sa creasca pentru 10 minute.
Intr-un bol se cerne faina. Intr-o parte se pune sarea, in alta parte zaharul. In mijloc se toarna maiaua crescuta. Se adauga uleiul di coaja de lamaie. Restul de apa se incalzeste usor. Se amesteca in aluat usor dinspre mijloc spre exterior pentru a incorpora ingredientele. Intre timp se toarna apa calduta cate putin pana se obtine o compozitie care se poate framanta.
Se framanta un aluat moale dar nelipicios care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se rup bucati din aluat iar pe masa de lucru infainata se modeleaza un snur subtire. Se indoaie in doua si se rasuceste. Se prinde la capete apoi se formeaza cifra 8. Sau se pot forma mucenicii simpli, fara a mai impleti snurul obtinut in doua. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai dospeasca inca 15 minute.
Intre timp se amesteca cei 100 ml apa cu 1 lh zahar si zaharul vanilat, pana ce acestea din urma se dizolva. Se ung mucenicii cu aceasta apa apoi se dau la cuptorul preincalzit la 190 de grade C, pentru cca 30-35 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
Apa, zaharul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie se pun pe foc si se lasa pana ce zaharul s-a dizolvat. Se lasa la racit.
Se scot mucenicii din cuptor si se lasa sa se raceasca. Cand s-au racit se insiropeaza cu siropul pregatit si racit. Se lasa sa absoarba bine siropul apoi se ung cu miere de albine si se presara nuca macinata dupa pofta inimii.
Sunt deliciosi. Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti - de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
|