Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua

Postat de Adinuta in Porc
2 Noi 2010 | 8765 vizualizari

Cand cunosti pe cineva dintr-o tara straina, unul dintre cele mai interesante lucruri pe care il poti afla este legat de cultura sa gastronomica. De altfel, poate cel mai simplu mod de a te imprieteni cu cineva este sa il ai la masa, unde, deasupra unei farfurii cu mancare, conversatia se leaga mai bine, diferentele devin subiect de dezbateri si de apropiere. Pentru ca ma aflu intr-o tara careia de ceva vreme ii spun acasa, dar in care inca sunt o straina, cele mai firesti prietenii pe care le leg in continuare aici sunt cu alte persoane, la fel de straine ca si mine, care incearca sa se integreze in lumea poloneza. De aceea, cand noul meu prieten indonezian mi-a propus sa imi gateasca ceva traditional din tara lui, am fost extrem de incantata. Incercarile mele de a-l fotografia la lucru n-au avut mari sorti de izbanda, intrucat s-a dovedit destul de timid in fata camerei de fotografiat, asa ca am abandonat ideea, din dorinta de a-l incuraja sa mai revina. Cand un barbat iti gateste, e mai indicat sa nu il sperii din prima in bucatarie, ca alta data e posibil sa nu mai pupi asa ceva :)) Am reusit sa ii fac o poza cand taia ceapa, apoi s-a foit atat de mult, incat l-am lasat in pace. Asa ca am stat cuminte si l-am observat in timp ce impreuna cu prietenul lui Ali, au pregatit Nasi Goreg – un orez calit cu legume si carne, fara strop de ulei. Eu am avut indeltnicirea cea mai placuta, aceea de a gusta, pentru ca mancarea indoneziana este destul de picanta si nu au vrut sa ne ucida de la prima masa. Ce pot sa spun e ca am ramas uimita de faptul ca la prajire nu a folosit ulei, iar ca legumele adaugate la sfarsit, cat sa fie incalzite si incorporate in mancare, au ramas crude, insa foarte gustoase. Desi de cateva luni nu mai mananc carne, daca este vorba de o reteta inedita, atunci revin la obieciurile mele carnivore. Si nu mi-a parut rau: este sanatoasa, gustoasa, simplu de preparat. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat este ca indonezienii nu folosesc furculita decat foarte rar, iar acest fel de mancare se serveste fie cu lingura, fie cu mana. Ei bine, a doua zi, pentru ca inca mai aveam ingredientele necesare, iar totul imi era proaspat in minte, am refacut reteta de orez copt. Singurul neajuns a fost ca a trebuit sa cumpar terasi, un fel de pasta din creveti ... iar trimisul la cumparaturi s-a intors cu sos teriaki si ca sa "nu ma prind" cica de gresala, a scris cu markerul terasi pe plic :)) Chiar si asa, a iesit foarte bun si sper sa va placa si voua!

Inapoi la reteta

Comentarii (14)

la 02.11.2010, 15:39
sunt primace binemi-a luat ceva timp pana am citit articolul tauce sa zic e interesant...iar felul asta de mancare pare apetisant rau
la 02.11.2010, 16:56
deja am pus reteta la favorite si promit ca-i fac fiului meu care de mult timp imi cere asa ceva
la 02.11.2010, 17:22
Interesanta reteta.
la 02.11.2010, 17:36
la 02.11.2010, 18:03
Chiar interesant si nu pare nici greu de facut! Arata super!
la 02.11.2010, 18:52
interesanta reteta
la 03.11.2010, 02:13
adinuta esti grozavasuper trebuie incercata5f
la 03.11.2010, 11:12
bai, eu va cam iubesc asa site-ul asta e terapie ... cand intru aici
la 03.11.2010, 11:15
tradare...
la 03.11.2010, 11:21
Gabi, vrei sa te ajut si eu sa te faci auzita? Tradareeeee!!!
la 03.11.2010, 11:25
bai, egoistelor!! io fac declaratii aici, sunt cu chef de iubit de dimineata, sunt generoasa, spun ca va ador pe toate si in loc sa primesc "si noi te iubim, adinuto!"... primesc "capul adinutei vrem, brutus, etc"... ceapa voastra!
la 03.11.2010, 12:38
fff interesant!
la 08.02.2011, 10:11
la 25.06.2021, 23:02

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking