Paine impletita in trei corzi
Postat de RODIMUR in Piine 29 Oct 2020 | 8001 vizualizari
Când eram mică, la noi în oraș erau de vânzare în brutării niște pâini împletite, alungite și subțiate la capete, rumene și frumoase, presărate cu mac. La noi li se zicea ”coilici”. Nu știu dacă era o specialitate de brutărie a locului, sau dacă numele său era un regionalism, pentru că nu-l găsesc în dicționar. Dar îmi amintesc că-mi plăceau foarte mult, pentru că mi se păreau puțin dulcege și adeseori, când mă trimiteau părinții să cumpăr pâine mă întorceam acasă cu această specialitate, motivând că nu era altceva. Nu cred că era o minciună, ca să cumpăr pâinea care-mi plăcea mie, dar pe care părinții nu prea o agreau, pentru că nu se felia frumos, se rupea în bucățile împletite și în plus avea acel gust dulceag care lor nu le era pe plac. Am rămas cu aceste amintiri în gând, până ce am văzut pe net ceva asemănător și astfel m-am hotărât să fac și eu așa ceva, ”în căutarea timpului pierdut”. Am aflat că li se spune ”pâini (împletite) în 3 corzi” și am păstrat aici această denumire. Am folosit puțină drojdie, pentru că nu voiam să crească foarte mult și să-și modifice forma.
Din ingredientele de mai jos am făcut două pâini împletite, mai mici.
Inapoi la reteta
|