Placinte foioase cu urda si marar

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
8 Iul 2019 | 4269 vizualizari

Prima dată am mâncat plăcinte foioase în Basarabia, în urmă cu cinci ani. Dacă acea colegă basarabeană care ne-a oferit asemenea plăcinte ar vedea acum cât mă străduiesc să le fac, ar crede că mi-au plăcut într-adevăr și mulțumirile mele nu au fost doar cuvinte de circumstanță. Atunci nu am înțeles denumirea de ”foioase”, iar doamna respectivă nu mi-a dat mai multe explicații, gândind, probabil, că exprimarea moldovenească nu se potrivește cu cea românească. După ce am făcut primele plăcinte foioase, mi-am dat seama de unde vine numele: foaia de aluat este atât de subțire, încât dă impresia de aluat foietat. Unii le numesc ”învârtite”, dar există câteva deosebiri între acestea și plăcintele foioase. Este adevărat, procedeul de fabricație este asemănător: ”învârtirea” aluatului sub formă de melc. Totuși, aluatul de învârtite poate conține și drojdie, pe când la plăcintele foioase aceasta se folosește mai rar, iar foaia se întinde foarte subțire, mai subțire chiar decât cea pentru tăiței. Prima dată am făcut plăcinte foioase de post, umplute cu cartofi, dar am dorit neapărat să le fac și cu brânză, în aluat care să conțină ouă și care credeam că va fi mai bun și mai ușor de prelucrat. Și nu m-am înșelat! Aluatul este mai rezistent și mai elastic, se întinde mai ușor și se rupe mai rar. Cât despre umplutură (care poate fi dulce, sau sărată) a fost foarte gustoasă, având la bază o urdă de calitate, onctuoasă și așa de bună, cum n-am mai mâncat. Iar mărarul a fost exact condimentul care să potențeze acest gust delicios.

Inapoi la reteta

Comentarii (13)

la 08.07.2019, 06:26
Merge direct la seif!
la 08.07.2019, 06:30
la 08.07.2019, 07:51
Offf,imi amintes de Baile Felix unde am mancat asa ceva,sunt 30 de ani dar recunosc ca am si acum gustul lor pe buze Felicitari,arata minunat si mor de pofta!!Nu consum produse lactate de 5 ani,strict....o boala nesuferita.....superbe si apetisante!
la 08.07.2019, 08:35
foarte bune!
la 08.07.2019, 09:31
la 08.07.2019, 10:20
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 08.07.2019, 10:20
Mulțumesc, Mimi!
la 08.07.2019, 10:23
Anuța, mulțumesc pentru aprecieri și-mi pare rău că nu poți mânca produse lactate. Am postat la Mâncăruri de post o rețetă similară de plăcinte basarabene/foioase umplute cu cartofi, în cazul în care vrei să încerci așa ceva, să-ți ”faci pofta”, cum se zice...
la 08.07.2019, 10:23
Mulțumesc frumos, Daniela!
la 10.07.2019, 19:23
Ce frumoase ti-au iesit placintele!
la 10.07.2019, 19:52
Mulțumesc frumos, Rocsi!
la 13.07.2019, 08:42
Super!
la 13.07.2019, 10:00
Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking