Plov
Postat de dentistutza in Oaie 12 Apr 2011 | 11119 vizualizari
O reteta de pilaf- traditional gatit cu oaie specifica popoarelor din Asia Centrala. Eu am primit-o acum multi ani de la prietena mea Na'yma originara din Buchara. Am copilarit printre bucharini si am participat la evenimente traditonale-nunti sau logodne-unde bucatele erau servite pe tipsii uriase, rotunde, incarcate cu bunatati. In primul rand se seveau barbatii, apoi femeile si copiii, iar regula era ca se manca cu mana, facand in causul palmei un cocolos de orez cu carnita. Obligatoriu se folosea doar mana dreapta pentru a servi din tava-gigant, deoarece mana stanga este considerata "impura" fiind folosita pentru alte necesitati fiziologice. Interesant ar fi un mic detaliu cultural, acela ca infractorii condamnati erau pedepsiti prin taierea mainii drepte cu care-se presupunea- ar fi comis infractiunea. Pe langa restul consecintelor tragice ale acestei pedepse, era si aspectul legat de faptul ca o persoana ciunga de mana dreapta nu mai avea voie sa manance din vasele comune...
In acele zone se fploseste si grasimea de oaie . Eu am folosit miel si, evident, ulei!!!
Dar deja divaghez si ma indepartez de esential care este acum "plovul" acest pilaf cu miel, moale, gustos si parfumat.....pentru care avem nevoie de:
Inapoi la reteta
|