Plov

Postat de dentistutza in Oaie
12 Apr 2011 | 11119 vizualizari

O reteta de pilaf- traditional gatit cu oaie specifica popoarelor din Asia Centrala. Eu am primit-o acum multi ani de la prietena mea Na'yma originara din Buchara. Am copilarit printre bucharini si am participat la evenimente traditonale-nunti sau logodne-unde bucatele erau servite pe tipsii uriase, rotunde, incarcate cu bunatati. In primul rand se seveau barbatii, apoi femeile si copiii, iar regula era ca se manca cu mana, facand in causul palmei un cocolos de orez cu carnita. Obligatoriu se folosea doar mana dreapta pentru a servi din tava-gigant, deoarece mana stanga este considerata "impura" fiind folosita pentru alte necesitati fiziologice. Interesant ar fi un mic detaliu cultural, acela ca infractorii condamnati erau pedepsiti prin taierea mainii drepte cu care-se presupunea- ar fi comis infractiunea. Pe langa restul consecintelor tragice ale acestei pedepse, era si aspectul legat de faptul ca o persoana ciunga de mana dreapta nu mai avea voie sa manance din vasele comune... In acele zone se fploseste si grasimea de oaie . Eu am folosit miel si, evident, ulei!!! Dar deja divaghez si ma indepartez de esential care este acum "plovul" acest pilaf cu miel, moale, gustos si parfumat.....pentru care avem nevoie de:

Inapoi la reteta

Comentarii (12)

la 12.04.2011, 12:53
delicios
la 12.04.2011, 12:57
Uzbekistan?ai locuit acolo?
la 12.04.2011, 14:09
delicios
la 12.04.2011, 14:25
la 12.04.2011, 15:10
Foarte bun
Interesant; si in tarile arabe se manaca la fel din tavi mari pe care se pune orezul cu carnea; la fel se consuma orezul cu mana, facand bilute mici , cat o imbucatura; si aici se gateste un orez asemanator( doar se adauga si naut fiert la ultimele clocote
Ce diferenta este intre cele 2 feluri de chimin pe care le-ai folosit?
la 12.04.2011, 15:22
la 12.04.2011, 15:29
foarte interesant
la 12.04.2011, 15:42
la 12.04.2011, 17:48
mihaela unul este chimen si celalat este "oriental camoun" adica mai limpede cel care se pune si la falafel.
la 12.04.2011, 17:49
mona, multumesc de apreciere
nu am trait in uzbekistan....
la 12.04.2011, 17:58
la 13.04.2011, 00:05
Multumesc; la noi ii spune "camun" turcesc

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking