Prajitura cu foi caramel

Postat de merisor67 in Prajituri
1 Mar 2015 | 14102 vizualizari
Prajitura cu foi caramel

Cu toate ca n-am fost in forma zilele astea, nu m-a lasat sufletul sa nu intampin si eu primavara cu ceva dulce. Si cum eu sunt fan foi coapte pe dosul tavii, am ales sa fac aceasta delicioasa prajitura cu caramel in foi.

Ingrediente

  • Pentru 3 foi(tava 27/39 cm)
  • 2 oua
  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri apa
  • 10 linguri ulei
  • sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu(rasa)
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet
  • 750-800 gr faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 1200 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 12 linguri faina
  • 250 gr mascarpone
  • In plus:
  • 400 gr gem de prune acrisor
  • zahar cu aroma de vanilie pentru pudrat

Mod de preparare

Pentru foi, punem zaharul, intr-un vas cu pereti dubli, la caramelizat.

Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar.

Punem si apa la incalzit.

Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand grija sa nu ne arda vaporii fierbinti.

Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga.

Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :)))

Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o parte din zahar.

Apoi dam siropul de zahar ars la rece.

Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul.

Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam peste ele o lingura de otet.

Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste ingredientele din vas.

Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata.

Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact si va fi usor, foarte usor lipicios.

Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea foilor. Trebuie sa fie usor moale.

Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios.

Impartim aluatul in trei parti, pe care le intindem in foi, pe masa unsa cu putin ulei, sau infainata. Eu mai repede o ung si ma ajuta mult la intinsul foii.

Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.

Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin cremoase, apoi adaugam treptat faina si cate putin lapte rece pana obtinem o compozitie omogena.

Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si fierbinte, peste restul ingredientelor.

Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem o crema groasa, aproape ca budinca.

Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu mascarponele, esenta si zaharul vanilat.

Asezam o foaie in tava, o ungem cu gem acrisor si intindem peste ea jumatate din crema.

Acoperim cu  a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si intindem restul de crema.

Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o greutate deasupra.

Portionam a doua zi, de preferinta.

Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. :D

Ornam prajitura cu zahar, eu am mers pe aroma de vanilie ca ne place.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (48)
Retete similare

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Postat de momo121

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Pentru blat:        Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu nuca si caramel

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu nuca si caramel

Dupa ce am scos albusurile si le-am lasat sa se dezghete la temperatura camerei, am pregatit toate ingredientele, am prajit nuca; o parte am dat-o la masina de macinat, o parte am taiata-o cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.03.2015, 13:38
ce praji faine mai faci
la 01.03.2015, 13:40
Delicioasa!
la 01.03.2015, 13:42
As manca si eu o felie de prajiturica!
la 01.03.2015, 13:42
Super buna
la 01.03.2015, 13:44
Multumesc, dragilor!

Vezi toate comentariile (48)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking