Prescura reteta de paine folosita în cadrul ritualurilor liturgice
Postat de Bucataras in Piine 31 Oct 2014 | 25018 vizualizari
Prescura reteta de paine folosita în cadrul ritualurilor liturgice
Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”.
Prescura, cunoscută și sub denumirea de prescură, este un tip de pâine liturgică folosită în bisericile ortodoxe și unele biserici de rit oriental. Aceasta este esențială în cadrul Sfintei Liturghii, unde se folosește pentru a pregăti Sfânta Împărtășanie.
Istoria și semnificația prescurii: Prescura își are originile în primele secole ale creștinismului. Cuvântul „prescură” provine din limba greacă „prosphoron”, care înseamnă „ofrandă” sau „dar”. Acest tip de pâine este adus de credincioși la biserică și oferit ca jertfă. În timpul Sfintei Liturghii, preotul folosește această pâine pentru a extrage particulele care reprezintă Trupul lui Hristos.
Inapoi la reteta
|