Rahat de casa cu menta

Postat de ctlina in Dulciuri
29 Oct 2015 | 7465 vizualizari

Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii (în 1923). Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman. Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Rahat de casa cu menta. Rahatul este un desert preparat in bucatariile din Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Serbia, Albania, Maroc, Algeria si, cu voia dumneavoastra ultima pe lista, mult rahat se mananca si in Romania. Legenda spune ca un sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de rahat. Ceva mai exacte, unele carti de istorie povestec cum pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, a ajuns in Istanbul un ucenic de cofetar, pe nume Bekir Effendi. Instalat intr-o pravalie din centrul orasului, tanarul si-a cucerit repede clientela datorita noului desert pe care il vindea. Femeile le ofereau rahat iubitilor lor, desertul devenind un fel de dovada de dragoste in cuplu, dupa cum o demonstreaza si textele cantecelor turcesti din epoca. Bekir a ajuns, din succes in succes, sa fie chiar cofetarul sef din bucatariile Inaltei Porti. Un secol mai tarziu, rahatul ajunge si in Europa Occidentala. Actuala reteta, raspandita tot in secolul al XIX-lea, este cea a lui Bekir.Rahatul este denumit in limba turca lokum, din denumirea araba "rahat al-hulkum", iar in greaca se cheama "loukumia". Lokum ar putea proveni din turcescul "lokma" care inseamna "bucata, muscatura, inghititura".Rahat semnifica in limba turca "impacare, multumire", astfel ca "rahat hulkum" s-ar putea traduce prin "bucata de placere, rasfat pentru gura". Rahatul se face pe baza de amidon si zahar, ingrediente esentiale fiind aromele, in functie de gust si obisnuinte. Unele retete includ si nuci, alune sau fistic. Surse: http://www.amosnews.ro/, http://pandhoraa.blogspot.fr/

Inapoi la reteta

Comentarii (15)

la 29.10.2015, 08:26
la 29.10.2015, 08:34
Bravo Catalina! Chiar daca ti-a iesit mai moale nu este usor sa faci rahat, pana la urma efortul conteaza, gustul si ca l-ai preparat acasa. Turcii au cel mai bun rahat ever Bai si au niste combinatii...ce buna era azi o excursie prin Istambul Ai articol pe blog de prin Turcia?
la 29.10.2015, 08:54
Ce reteta frumoasa!!! Ce introducere si ce prezentare!!! Felicitari!!!
la 29.10.2015, 08:57
asa zic si eu Simona... am incercat, nu este o reusita totala dar nici un dezastru ... nu n-am articol cu Istanbul, n-am fost niciodata
la 29.10.2015, 08:57
la 29.10.2015, 08:58
Multumesc la toti
la 29.10.2015, 09:14
la 29.10.2015, 09:16
Imi si inchipui cat de aromat poate fi
la 29.10.2015, 09:18
Vad reteta si parca simt gustul de rahat cu menta. foarte bun trebuie sa fie.
la 29.10.2015, 09:28
la 29.10.2015, 10:15
la 29.10.2015, 11:54
super!
la 29.10.2015, 17:10
De încercat!
la 29.10.2015, 19:57
Daca ai facut si din asta, esti tare!
la 30.10.2015, 17:17

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking