Samfaina

Postat de retetele_tinei in Mancaruri de legume
4 Feb 2015 | 4644 vizualizari

Samfaina, este o reteta tipica bucatariei catalane. *Catalunia, este una dintre cele 17 Comunidades Autónomas , aflata in nord-estul Spaniei. In Cataluna, există patru sosuri de bază, care joacă un rol important în bucătăria regionala. Aceste sosuri sunt: -samfaina -sofrito -picada -alioli Asadar, samfaina, este un sos de legume. Prima data, samfaina, a fost pregatita doar din ardei si rosii, dar cu timpul s-au adaugat si vinete, zucchine, ceapa si usturoi. In Cataluna, samfaina se mananca ca si garnitura pt peste sau carne, dar in acelasi timp se consuma ca si fel principal, doar cu bagheta. Potrivit, Enciclopediei Catalane, cuvantul "samfaina", pentru prima data a fost mentionat in scrieri, in 1890. Acest cuvant, potrivit Enciclopediei, deriva de la cuvantul latin symphōnĭia care inseamna simfonie. Juan Perucho si Nestor Lujan, au declarat ca " este salsa cea mai importanta, unica si de neconfundat, pe care bucatarie catalana, a adus-o gastronomiei". Nu trebuie totusi uitat, faptul, ca rosiile, atat de comune in bucataria catalana, au fost aduse din America, in secolul al XV-lea. Se pare totusi, ca multitudinea de sosuri din zona meditaraneana, este posibila datorita relatiilor stranse dintre state.

Inapoi la reteta

Comentarii (6)

la 04.02.2015, 19:05
la 04.02.2015, 19:11
Super
la 05.02.2015, 21:32
Faina reteta!
la 06.02.2015, 15:16
la 08.02.2015, 17:04
suna bine
la 30.03.2015, 21:14

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking