Sfintisori moldovenesti impletiti, de post
Postat de RODIMUR in Dulciuri 8 Mar 2018 | 5790 vizualizari
În fiecare an, de 9 martie credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de mucenici din Sebastia (Sevastia), în ziua în care se termină și babele cele friguroase mare marchează trecerea de la iarnă, la primăvară.
În tradiția populară se zice că în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele prepară un soi de colăcei, numiți "mucenici", "sfințișori"("sfinți"), sau "brădoși" în amintirea celor 40 de martiri, morți întru păstrarea/apărarea credinței.
În Moldova, acești colăcei în forma cifrei 8 se numesc "sfințișori" ("sfinți"). De obicei, această sărbătoare este în Postul Mare al Paștelui, așa că sfințișorii se fac de post, unși cu miere și presărați cu nucă măcinată. Sfințișorii pot fi împletiți, sau nu.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 8 sfințișori împletiți, mari.
Inapoi la reteta
|