Sharlotka Suflet de Măr cu lacrimi de rodii

Postat de klausenburger in Prajituri
9 Noi 2014 | 3644 vizualizari

S-a întâmplat să gust un dulce cu aromă de poveste într-un oraş încărcat de poveşti, undeva într-un cartier evreiesc, într-un străvechi mic regat medieval, demult dispărut de pe hărţile aventurierilor, dar păstrat în minţile şi inimile oamenilor. M-a fascinat prăjiturica aceea, deşi nu sunt fan al prăjiturilor cu mere. Pur şi simplu nu îmi plac, şi rareori mama a reuşit să mă convingă că prăjiturile cu mere pot fi şi comestibile şi să le mănânci cu un grăunte de plăceere măcar. În acea seară m-am oprit flămândă şi tristă în singura cofetărie care mai era deschisă în cartierul evreiesc, plin de umbrele trecutului, de poveştile sale şi mai puţin de locuitorii de la care i se trage numele. Pe raft erau puţine prăjituri rămase. Şarlotka, cea cu suflet rusesc o întâlnisem deja în periplurile mele în Estul îndepărtat, european. Aşa că m-am încumetat să risc. Savoarea şi fineţea prăjiturii mi s-au întipărit în cerul gurii până într-atât încât am refăcut reţeta plecând de la ce-am simţit. Doar că n-am făcut-o întocmai. O găsisem adunată între braţe de aluat fraged, crocant. Eu am ascuns fineţea umpluturii modificând-o, în inimă de măr copt şi i-am pus poale şi văl de frişcă albă şi lacrimi de rodii. Prăjitura shalotka e foarte comună în Polonia, Ucraina, dar şi în toată Rusia. Ruşii în sine şi-o dispută cu polonezii, fiecare atribuindu-şi dreptul de creaţie al rafinatei sharlotka. Cea poloneză este mult mai fină în arome şi texturi, cea rusă este mai pregnantă în gust şi, adeseori mult mai consistentă, dar veţi simţi clar merele lăsate să cadă brut în aluat şi coapte să ia suflet de pandişpan. Bune sunt amândouă, fiecare făcută după spiritul şi asemănarea oamenilor care i-au dat viaţă în bucătăriile lor. Dar cea mai rafinată şarlotkă am savurat-o totuşi în inima Galiţiei, într-un cartier evreiesc plin-ochi de poveşti.

Inapoi la reteta

Comentarii (13)

la 09.11.2014, 17:30
Woow! Ce prezentare!
la 09.11.2014, 17:30
la 09.11.2014, 17:40
Multumesc, dragele mele
la 09.11.2014, 17:51
la 09.11.2014, 20:20
Frumosă introducere, chiar te trimite într-o lume de basm! La fel ca și preparatul în sine Multe arome delicate! Super bune, merele umplute cu savoare!
la 09.11.2014, 20:54
Delicioasa,delicioasa,delicioasa!
la 09.11.2014, 23:39
Multumesc tare frumos dragele mele Va imbratisez cu drag
la 10.11.2014, 00:42
la 10.11.2014, 06:15
ce descriere frumoasa!
la 10.11.2014, 08:02
Minunata prezentare! Voi prepara sharlotka, cred ca e tare buna.
la 10.11.2014, 08:22
Multumesc tare frumos dragii mei pentru aprecieri Mi se facuse dor de scris si de sharlotka. Nu stiu daca e locul ori momentul, dar pentru ca v-a placut, o poveste mica din inima acelui cartier pe care am publicat-o la putin timp dupa ce m-am intors in Romania, o puteti gasi aici: http://www.catchy.ro/jurnal-de-calatorie-in-sol-minor-ziua-intai/63149
la 10.11.2014, 11:58
la 21.06.2021, 23:38

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking