Sirop din muguri de brad (pentru iarna)

Postat de ela2015 in Sirop / Compot
29 Mai 2015 | 7141 vizualizari
Sirop din muguri de brad (pentru iarna)

Primele retete pe care le pregatesc primavara sunt cele de siropuri care imi sunt utile atat vara cat si iarna. Sunt incarcate de arome proaspete, reconfortante si le accepta intreaga familie...asa ne potolim noi setea.

Ingrediente

  • muguri de brad;
  • zahar;
  • lamaie.

Mod de preparare

Culegem mugurii de brad (in varfurile cetinilor apar primavara mugurii de un verde crud si cand au 2-4 cm sunt numai buni de cules) sau ii cumparam. 

Ii spalam in mai multe ape, ii punem intr-o oala incapatoare, adaugam apa cat sa ii cuprinda si ii fierbem pana se inmoaie bine de tot. Luam intre degete cateva ace si daca se macina inseamna ca sunt fierte. Operatiunea poate dura mai mult sau mai putin asta depinzand de cantitatea de muguri pe care o aveti. 

Luam oala de pe foc si o lasam acoperita pana a doua zi. 

Sucul astfel obtinut (albicios si tulbure) se strecoara prin tifon sau printr-o sita deasa (se storc bine si mugurii, dupa care se arunca) si se masoara cantitatea de lichid.

La fiecare litru de suc se pune 1 kg de zahar si cate o felie de lamaie (puteti pune sare de lamaie -1g de sare/1 l de suc- sau zeama de lamaie -1 lingura zeama/ 1 l suc). 

Oala in care urmeaza sa fierbem siropul trebuie sa fie mai mare in volum (sucul face spuma). 

Dupa ce se introduce zaharul, se amesteca pana se dizolva complet dupa care punem sa fiarba la foc potrivit, amestecand din cand in cand. 

Daca face spuma multa amestecam continuu pana dispare de la suprafata. 

Siropul este gata cand este bine legat (ca cel din dulceata) sau atunci cand fierbe, bulele de aer sunt mai mari. 

Culoarea variaza in functie de timpul de fierbere. Daca aveti cantitate mare de suc atunci siropul este inchis la culoare (spre maro); daca aveti mai putin suc atunci va avea o culoare aramie, roscata. 

Siropul cald se toarna in sticle sau borcane sterlizate, uscate si bine incalzite, se pun dopurile sau capacele, se lasa sa se raceasca bine dupa care le pastram in camara. 

Se serveste ca oricare alt sirop, cu apa minerala sau plata, dar putem spune ca este si de leac (combate tusea, bronsita, febra), facand parte din farmacia de acasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop din muguri de brad (pentru iarna)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Compot de visine

Postat de Bucataras

Compot de visine

Spala bine de tot visinele, rupe-le coditele si scurge-le de apa. Umple pe jumatate fiecare borcan cu visine, apoi adauga cate 2 linguri de zahar. Poti pune mai mult sau mai putin, in functie...

Citeste continuarea

Nectar de capsuni

Postat de sufletista

Nectar de capsuni

Intr-un vas adaugam capsunele spalate, fara codite, adaugam zaharul, frunzele de menta si lasam peste noapte intr-un loc racoros. A doua zi putem trece totul prin blender sau, cum am procedat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.05.2015, 18:19
unul din preferatele mele
la 29.05.2015, 18:28
Sănătos!
la 29.05.2015, 18:40
la 29.05.2015, 18:56
la 29.05.2015, 19:44

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking