Tocana olteneasca din maruntaie de pui si ardei copt
Postat de merisor67 in Pui 28 Mar 2016 | 3095 vizualizari
În zona unde am copilărit eu, toamna târziu, când își făcea apariția prima brumă și se recoltau rapid legumele rămase prin grădini, gospodinele de la țară își ușurau ograda, în sensul că începeau să-și sacrifice o parte din păsări(găini, curci, gâște, rațe), pe care le păstrau peste iarnă la oala cu untură, afumate înainte, sau nu.
Mirosea prin sat, la vremea aceea numai a tocănițe fel de fel, din carne proaspată sau afumată, cu multe legume din recolta proprie, asezonate cu mirodenii fel de fel: cimbru, busuioc, etc.
Toate se întâmplau înaintea începerii postului de Crăciun, pe atunci anotimpurile, își schimbau hainele la vremea lor, nu erau decalate ca acum, iar legumele cum ar fi: roșiile, ardeii, prazul și multe altele, rezistau prin grădini până toamna târziu.
În rețeta mea de tocană din măruntaie de pui și ardei copt, am încercat să redau gustul unei tocănițe pe care o prepara mama la vremea aceea.
Se prepara din măruntaie(inimi, pipote, ficați), de la puii proaspăt sacrificați, sau și de la alte păsări, cu multă ceapă și ardei copt, cu roșii proaspăt conservate sau chiar proaspete și mirodenii abia culese și puse la uscat.
Acum nu ştiu dacă se mai respectă tradiția respectivă, pentru că vremurile au evoluat spre o eră în care graba şi viteza sunt pe primul loc.
Au apărut puii de fermă care cresc rapid și se sacrifică mult prea devreme, legumele se coc de asemeni mult prea devreme pentru perioada lor și mai rău este că se coc toate odată... multe ar mai fi de spus.
Inapoi la reteta
|