Ceapa se curăță, se spală, se taie și se călește ușor, până ce devine transparentă, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și păstârnacul) se spală, se taie rondele și se adaugă în tigaia cu ceapa călită, unde se prepară la foc mic, înăbușit, până ce se înmoaie ușor.
Se spală ardeii grași, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se adaugă în tigaia cu celelalte legume călite. Se prepară la foc mic înăbușit, timp de 6-7 minute.
Se spală dovleceii, se taie cubulețe (cu tot cu coajă) și se adaugă în crăticioara cu legumele călite, Se acoperă cu apă caldă și se lasă la foc mic, timp de 10 minute.
Între timp se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se spală roșiile, se taie în sferturi și se adaugă în crăticioară, pentru încă 5 minute.
La urmă se adaugă usturoiul curățat, spălat și feliat în prealabil.
După încă 5 minute, la foc înăbușit, se condimentează tocănița cu sare și piper.
Pentru servit, se pun cartofii fierți și strecurați în mijlocul farfuriei și de jur împrejur, tocăniță de dovlecei. Se presară pătrunjel tocat, iar cine dorește, poate pune peste cartofii fierbiți, 2-3 feliuțe de unt. Se servește imediat.