Tort Bunica

Postat de Ela68 in Torturi
14 Mar 2016 | 8650 vizualizari

M-am bucurat mult cand am vazut concursul Sarbatorim Femeia - retete care iti amintesc de femeile dragi din viata ta. Mi-am dat seama ca aceasta reteta invatata de la mama inca din copilarie, n-am prezentat-o. Asadar, o mica introducere si reteta. Multumesc mamei pentru pentru aceasta reteta minunata ! N-am postat-o pana acum, chiar daca  am mostenit-o de peste patruzeci de ani, la randul ei, mama primind-o de la o prietena farmacista, cea care l-a si botezat asa. Cel mai probabil, reteta apartinea bunicii ei. Este un dulce cu care eu am crescut, poate este primul tort in care am avut calitatea de invatacel. Nu am gasit pana acum o varianta asemanatoare pe net, cu o alta denumire, deci nu are notorietatea prajiturilor cunoscute precum prajitura Televizor sau Alba ca Zapada, insa va asigur ca este un tortulet  deosebit ce merita incercat. Combinatia intre blatul de cacao umed cu nuca si gem acrisor de caise, crema fina de unt cu ness si cacao , ornat cu frisca simpla, naturala, din smantana, inca imi trezeste amintiri din perioada in care eram micuta. Pe vremea aceea, noi cumparam frisca de la cofetarie, era facuta din smantana naturala si batuta la niste mixere mari. O faceau pe loc, avea un gust foarte bun si pentru asta merita sa ne asezam la cozi imense. Parca si-acum retraiesc acele momente, cand asteptam sa ne vina randul, fugeam la vitrina cu prajituri, imi lipeam nasucul de geam si o rugam pe mama sa-mi cumpere "si data, si data si data ", deci eu voiam din toate cate ceva. Este un tablou mic, micut, dintr-o imensa galerie,  care ma ma poarta in timp in anii minunati ai copilariei. Pentru tot ce m-a invatat, ii doresc mamei sa fie sanatoasa ani multi inainte, ca sa o pot rasplati pentru tot ce-a facut pentru mine. Ii multumesc in fiecare zi,  iar astazi ii ofer cu toata dragostea acest tort minunat.

Inapoi la reteta

Comentarii (45)

la 15.03.2016, 14:14
multumesc
la 15.03.2016, 14:21
Waaaaaaaaaaaa! Ce fain e! Ce fain toporași!
la 15.03.2016, 14:52
multumesc Rita ! m-am indragostit si eu de toporasi, vreau sa incerc sa fac jeleu sau dulceata
la 15.03.2016, 14:57
Este minunat!
la 15.03.2016, 15:14
la 15.03.2016, 15:55
la 15.03.2016, 19:31
Cat imi placeee!
la 15.03.2016, 21:12
la 19.03.2016, 15:43
la 29.03.2016, 12:52
arata superb
la 29.03.2016, 13:14
multumesc
la 12.03.2017, 07:51
Imi place tare mult, am salvat reteta. Multumesc!
la 13.03.2017, 08:51
il recomand cu mare drag !
la 29.04.2017, 06:34
Super!
la 30.04.2017, 19:26
frumos arata

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking