Ingrediente
Pentru blat:
- 2 oua
- 1 praf de sare
- 180 gr zahar extra fin
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingura extract natural de vanilie
- 50 ml lapte
- 50 ml cafea expresso
- 2 linguri pline cacao neagra Olandeza
- 250 gr faina
- 1 lingura praf de copt
- Pentru crema de capsuni:
- 300 gr capsuni congelate sau proaspete
- 70 gr zahar
- 200 ml sampanie
- 1 lingura gelatin granule
- 100 gr mascarpone
- Pentru crema de zmeura:
- 300 gr zmeura
- 70 gr zahar
- 200 ml sampanie
- 100 gr mascarpone
- 1 lingura gelatin granule
- Pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 gr ciocolata
- Inimioare din ciocolata alba, bombonele(stelute, inimioare)
Mod de preparare
Pentru blat: ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana devin spumoase. Se toarna in fir subtire uleiul, ca la maioneza, se adauga laptele si se amesteca usor su un tel tip para. Se mai adauga extractul de vanilie si se incorporeaza cu celelalte ingredient. Faina se amesteca cu cacoa si praful de copt. Se adauga treptat ingredientele uscate la cele umede, se amesteca usor cu telul pana la incorporarea complete a ingredientelor. La final se adauga cafeaua fierbinte si se amesteca. Aluatul se pune in tava mare a aragazului tapetata cu hartie de copt si se coace blatul la 170 grade pentru 20-25 minute. Se lasa blatul sa se raceasca complet. Am inlaturat hartia de copt, am masurat blatul si l-am taiat in bucati de 12 cm, 10 cm, 7 cm, 5 cm si au rasam 2,5-3 cm.
Pentru crema de capsuni: am folosit capsuni congelate. Am pus fructele intr-o craticioara impreuna cu 150 ml sampanie. Am lasat sa fiarba aproximativ 10 minute, dupa ce a inceput sa clocoteasca, pana fructele sau inmuiat si alcoolul a iesit din sampanie. Am dat totul printr-o strecuratoare, am frecat si zdrobit fructele pana a ramas foarte putin din ele. Am pus jeleul la loc in craticioara, am adaugat zaharul si l-am mai dat inca odata in clocot. Gelatina am hidratat-o in cei 50 ml sampanie ramasi, am diluat-o la foc foarte mic si am adaugat-o la jeleu. Am lasat jeleul sa se raceasca complet, am mai amestecat din cand in cand in el. Am adaugat mascarponele si am amestecat energic in crema pentru incorporarea perfecta a jeleului cu mascarponele.
Pentru crema de zmeura am procedat la fel ca si la cea de capsuni.
Pentru crema de ciocolata de deasupra: am pus frisca si ciocolata rupta in bucatele intr-o craticioara. Am pus craticioara pe flacara foarte mica pana ciocolata s-a topit. Am dat la frigider pentru 2 ore. Am mixat pana crema a capatat consistenta.
Pentru asamblare: luam prima fasie de blat, cea mai lata de 12 cm o ungem cu crema de capsuni, punem urmatoarea fasie de blat, o ungem cu crema de zmeura si suprapunem toate fasiile de blat de la cea mai groasa la cea mai subtire. Dam tortul la frigider pentru 2 ore sa se intareasca. Il imbracam in crema de ciocolata, adaugam ornamente, eu am folosit inimioare din ciocolata alba, stelute si inimioare mici albe. Se da la frigider pentru inca 1 ora, se portioneaza si se serveste.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de capsuni, zmeura si sampanie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
|