Tort Dobos
Postat de Criss in Torturi 1 Sep 2016 | 12704 vizualizari
Aceasta celebra reteta provine din Ungaria si a fost creata in anul 1884 de catre un cofetar numit Jozsef Dobos. Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziţie Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef şi soţia sa, Sissi. Pe Wikipedia veti gasi povestea detaliata a acestui tort, care e compus din 6 blaturi de pandispan, crema de ciocolata si o glazura din caramel. E un tort destul de migalos, dar nu e deloc greu de realizat Conditia e sa respectati reteta, sa folositi ingrediente de calitate (ciocolata neagra cu minim 50% cacao) si unt gras (82% grasime). Sub nicio forma nu folositi margarina! Eu de mult aveam pe lista acest tort si am asteptat ceva timp pana sa-l prepar. Sigur ca in varianta rotunda ar fi aratat mult mai bine, dar pentru moment mi-e imposibil sa coc 6 foi separat, avand "ajutorul" langa mine, printesa mea curioasa foc si dornica sa-si bage degetelele peste tot. :D Va atasez o poza si cu ajutorul meu. :D
Astfel ca am ales varianta mai simpla si mai comoda si am copt doua foi in tava de la aragaz si apoi fiecare foaie am taiat-o in trei parti (aproape) egale, obtinand astfel un tort dreptunghiular. Gustul insa e cel autentic pe care mi-l aminteam de pe vremea cand cumparam de la cofetarie. Aspectul nu e perfect, nici n-avea cum sa fie, tortul l-am facut in reprize, am copt blaturile, am facut crema si am lasat-o in frigider vreo doua ore, am facut caramelul, apoi am iesit la plimbare si in parc si aseara l-am asamblat. Pentru ca e destul de greu de lucrat cu caramelul, eu am taiat foaia in bucati si am turnat caramel pe fiecare bucata. Dupa parerea mea e mult mai usor decat sa glazurezi toata foaia si apoi sa te grabesti sa o tai frumos, deoarece caramelul se intareste foarte repede si devine imposibil de taiat. Poze cu etapele nu am facut, tot din cauza 'ajutorului" de mai sus. :D La repezeala am facut cateva poze cu telefonul, dar nu sunt de pus pe blog. Data viitoare sper sa reusesc sa fac si poze cu etapele. Revin si cu reteta, pana atunci va las sa va delectati cu o felie virtuala din tortul Dobos.
Am revenit cu reteta. Dupa cum am scris mai sus, eu am copt doua blaturi in tava de la aragaz si fiecare blat l-am taiat in trei fasii egale, obtinand astfel 6 blaturi . Am sa va scriu ingredientele pentru un blat, dar tineti cont ca trebuie sa dublati cantitatile, pentru ca aveti nevoie de 2 astfel de blaturi.
Inapoi la reteta
|