Alimente si bauturi pe care sa le eviti inainte de somn

Postat de Bucataras in Cu de toate
5 Apr 2024
Alimente si bauturi pe care sa le eviti inainte de somn

Un somn odihnitor este crucial pentru bunastarea noastra fizica si psihica. Totusi, unele alegeri alimentare pot afecta calitatea acestuia, perturband astfel ritmul natural de somn. Descopera cateva dintre alimentele si bauturile pe care sa le eviti inainte de somn, dar si alternative mai favorabile, care sa te ajute sa dormi mai bine.

Alimentele picante

Preparatele care contin alimente sau condimente picante pot irita stomacul si pot provoca reflux gastroesofagian, ceea ce poate perturba somnul.De aceea, este indicat sa eviti sa mananci astfel de preparate seara. In schimb, le poti inlocui cu alternative mai usoare, cum ar fi salatele din legume proaspete, cerealele integrale sau sandvisurile cu paine integrala.

De asemenea, poti sa iei in considerare si alte gustari inainte de somn care te ajuta sa dormi mai bine.


Mancaruri procesate sau fast-food

Mancarurile procesate si cele de tip fast-food sunt bogate in grasimi saturate si calorii, care pot incetini digestia si pot provoca disconfort gastric in timpul somnului. De asemenea, deseori, mancarurile procesate si fast-food-ul contin ingrediente care stimuleaza productia de energie si astfel cu siguranta iti va fi mult mai greu sa adormi.

Asadar, consumul acestor alimente inainte de culcare este de evitat deoarece poate afecta calitatea somnului.

 

Bauturile bogate in cafeina si alcoolul

Consumul de alcool inainte de culcare poate perturba ciclul de somn si poate duce la treziri frecvente în timpul noptii. De aceea, in locul alcoolului, este de preferat sa bei un pahar de lapte cald sau o ceasca de ceai din musetel.

Nici cafeaua, ceaiul sau alte bauturi care contin cafeina nu sunt indicate a fi consumate inainte de somn. Acestea au ca efect cresterea nivelului de energie, care, seara, poate prelungi timpul necesar pentru a adormi, afectand astfel calitatea somnului.

 

Dulciurile

Dulciurile sunt alimente bogate in zahar care pot cauza fluctuatii ale nivelului de zahar in sange. Seara, acest lucru poate duce la treziri nocturne si la un somn nelinistit. De aceea, in loc de alimente cu continut ridicat de zahar, poti consuma nuci, seminte sau fructe care pot mentine nivelul de zahar din sange stabil.

Concluzionand, evitarea unor alimente si bauturi, precum cele mentionate in acest articol, te poate ajuta sa te bucuri de un somn odihnitor si sanatos pe timpul noptii. De aceea, este important sa fii atent la alegerile tale alimentare pe care le faci inainte de culcare si sa tii cont de informatiile din acest articol.


Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking